FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Action Speaks a természetvesztés ellen

Jesper Brodin, az Ingka Group vezérigazgatója a Davos 2024 konferencián

A valódi változás elindítása érdekében az Ingka Group (január 17-én) a davosi Világgazdasági Fórumról* bejelentette, hogy kifejlesztette az Action Speaks nevű platform prototípusát, ahol a nagyobb léptékű, hatásos és méretezhető éghajlatvédelmi megoldások kerülnek bemutatásra, hogy ezzel is egyre több cselekvést ösztönözzenek és gyorsítsanak fel.

A Világgazdasági Fórummal együttműködve kifejlesztett új interaktív platform a WEF Forum Spaces részeként (vagyis a WEF tárhelyszolgáltatójánál) lesz elérhető, és különböző témakörökre tagolódik, amelyek az étkezés, az energiaellátás, a áruszállítás, a gyártás és a növekedés módjára összpontosítanak, és olyan megoldásokat tartalmaznak, amelyeket már kifejlesztettek. A megoldások az élelmiszer-pazarlás kezelésétől kezdve az energiahatékonyság fokozásán át az ökoszisztémák védelméig és helyreállításáig terjednek.

A platform lehetővé teszi a jó példák megosztását, hogy más vállalatokat és az értéklánc vezetőit is arra ösztönözzék, hogy a tanulás, a másolás vagy az adaptálás révén tegyenek ők is lépéseket a közös cél elérése érdekében. A vállalati példákat többek között az SSAB, a NOTPLA és a Volvo Cars szolgáltatja, és más vállalkozásoknak is lehetőségük lesz arra, hogy csatlakozzanak az Action Speaks közösséghez.

Davosból Jesper Brodin, az Ingka Group / IKEA vezérigazgatója elmondta: “A történelem legfontosabb évtizedét éljük az éghajlatvédelmi intézkedések terén, és mivel 2023 a legmelegebb év lesz, csak a cselekvés hozhatja meg a szükséges változást ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodás és az 1,5 fokos hőmérséklet eléréséhez szükséges pályára álljunk. Ezzel az új platformmal a remény közösségét kívánjuk létrehozni, és valódi hatással járó, nagy léptékű éghajlat-politikai cselekvésre ösztönözni, hogy támogassuk a 2050-re a nettó nullára való átállást.

Látjuk, hogy az emberek és a vállalatok vágynak arra, hogy hozzájáruljanak a változáshoz, és hogy reményt és megoldásokat inspiráljanak, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az emberekre és a bolygóra. A megoldások már léteznek, most már csak arra van szükség, hogy még többen lépjenek át gyorsan a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentésére. Csak együtt tudjuk felgyorsítani a megvalósítást és növelni a pozitív hatásokat” – mondja.

A platform az Ingka Group által nemrégiben, a New York-i Éghajlatvédelmi Hét keretében tartott Action Speaks 2023. szeptemberi csúcstalálkozó sikerére épül. Az Action Speaks csúcstalálkozón több mint 30 vállalat, köztük a Volvo, a Harley Davidson és a Retour Matras mutatott be hatásos éghajlatvédelmi megoldásokat.

Bár az üzleti életben már számos éghajlatvédelmi megoldás létezik, hiányosságok mutatkoznak a tudatosság, a végrehajtás, valamint a képesség terén, hogy még több embert ösztönözzünk a gyors és széles körű cselekvésre. Úgy véljük, hogy a WEF-fel való partnerség hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni fellépés felgyorsításához, és az együttműködés és az érdekérvényesítés révén sokakat elérhet a magánszektorban, a kormányoknál és az egyéneknél. Erősen bátorítjuk a vállalatokat a regisztrációra és a részvételre” – tette hozzá Karen Pflug, az Ingka Group fenntarthatósági igazgatója.

Vállalkozásként az IKEA elkötelezett a Párizsi Megállapodás mellett, és hozzájárul ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedés az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-ra** korlátozódjon. Multinacionális vállalatként az Ingka Group úgy véli, hogy partnereivel együtt kihasználhatja méretét és hatókörét, hogy szerepet vállaljon az éghajlatvédelmi intézkedések további felgyorsításában.

A WEF CEO Climate Leaders Alliance társelnökeként Jesper Brodin Juvencio Maeztu vezérigazgató-helyettessel és pénzügyi igazgatóval együtt részt vesz a Világgazdasági Fórum Davosban megrendezésre kerülő éves találkozóján, az IKEA elkötelezettségének részeként az éghajlati válság kezelése és a köz- és magánszféra együttműködésének támogatása mellett számos üzleti témában. A találkozó platformot biztosít arra, hogy konstruktív, előremutató párbeszédet folytassunk, és a köz- és magánszféra együttműködésén keresztül segítsük a megoldások megtalálását. A találkozón több mint 100 kormány, jelentős nemzetközi szervezet, valamint a civil társadalom vezetői, nem kormányzati szervezetek és tudósok vesznek részt.

Az IKEA az egyik első olyan vállalat, amely kötelezettséget vállalt arra, hogy beszámolójában közzéteszi a természettel kapcsolatos információkat.

A davosi találkozó során bejelentették azt is, hogy az IKEA egyike lesz annak a több mint 320 vállalatnak, amelyik aláírja és vállalja, hogy a természettel kapcsolatos pénzügyi közzétételek munkacsoportja (Taskforce on Nature-related Financial Disclosures, TNFD) által 2023 szeptemberében közzétett új ajánlások alapján megkezdi a természettel kapcsolatos közzétételek közzétételét a beszámolóiban. Az ajánlások és útmutatások célja, hogy a vállalkozások számára lehetővé tegyék a természet integrálását a döntéshozatalba, és végső soron támogassák a globális pénzügyi áramlások eltolódását a természetet negatívan érintő eredményekről a természetet pozitívan érintő eredmények felé.

“A természetvesztés az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás, amely mélyen összefügg az éghajlati válsággal és a világszerte növekvő társadalmi egyenlőtlenséggel. A természetnek sürgősen szüksége van mindannyiunk figyelmére és együttműködésére, ezért örömmel osztjuk meg, hogy a TNFD korai alkalmazói programhoz csatlakozó 320 vállalat egyike vagyunk. A természettel kapcsolatos kérdéseket stratégiai üzleti kérdésnek tekintjük, és úgy véljük, hogy a TNFD ajánlásai útmutatást adnak a kockázatokhoz és lehetőségekhez való hozzáféréshez. Tudjuk, hogy jövőbeli jelentőségünk, sikerünk és ellenálló képességünk közvetlenül összefügg azzal, hogy most hogyan bánunk a természettel” – zárja Jesper Brodin.

További információért az új Action Speaks platformról, valamint az Action Speaks közösségbe való regisztrációért és a részvételért regisztráljon. A platform WEF-ülésen elhangzott prezentációjának megtekintéséhez kattintson ide.

Az alábbiakban a platform prototípusa az SSAB, a NOTPLA és a Volvo Cars vállalati példáival:

Az Action Speaksről és a 2023. szeptemberi Éghajlatvédelmi Hét során megrendezett csúcstalálkozóról az Ingka.com oldalon tájékozódhat itt: Action Speaks Summit 2023 | Ingka Group

Miért támogatjuk a nettó zéró világot – Az Ingka Group éghajlat-politikai érdekérvényesítéséről és szakpolitikai kéréseiről további információkat az Ingka.com éghajlat-politikai érdekérvényesítési oldalán talál itt: Éghajlatváltozással kapcsolatos érdekérvényesítés | Ingka Group


Az Ingka Csoportról:

Az Ingka Group 31 piacon működő IKEA kiskereskedelmi tevékenységével a legnagyobb IKEA kiskereskedő, és az IKEA kiskereskedelmi értékesítésének mintegy 90%-át képviseli. Stratégiai partner az IKEA üzletág fejlesztésében és innovációjában, és segít a közös IKEA stratégiák meghatározásában. Az Ingka Group az Inter IKEA Systems B.V.-vel kötött franchise-megállapodások alapján birtokolja és működteti az IKEA értékesítési csatornákat: IKEA Retail, Ingka Investments és Ingka Centres. Bővebben a www.ingka.com oldalon.


* A Világgazdasági Fórum a köz- és magánszféra együttműködésének nemzetközi szervezete. A Fórum a társadalom legjelentősebb politikai, üzleti, kulturális és egyéb vezetőit vonja be a globális, regionális és ipari menetrendek alakításába. A Fórumot 1971-ben alapították nonprofit alapítványként, székhelye a svájci Genfben található. Független, pártatlan és nem kötődik semmilyen különleges érdekhez.

    ** Az IKEA elkötelezett a Párizsi Megállapodás mellett, és hozzájárul ahhoz, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-ra korlátozzák. Az IKEA elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ra az IKEA értékláncában és azon kívül is tett intézkedésekkel klímapozitívvá válik. Ez magában foglalja azt a kötelezettségvállalást, hogy 2030-ra a teljes IKEA értékláncból származó üvegházhatású gázok (GHS) kibocsátását abszolút értékben felére csökkenti, beleértve a kibocsátáscsökkentést, a szén-dioxid eltávolítását és tárolását. Az IKEA kötelezettségvállalásáról bővebben itt olvashat.

    szerk/ford: Tóth János, forrás: INGKA Group 01-17

    Előző cikk

    Fajátékok, faanyagok világa

    Következő cikk

    Webkamera a Zselic tetején



    Stihl
    (x) hirdetés
    Kapcsolódó bejegyzések