FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

PEFC konfliktusfa: kérdések – válaszok

A orosz és fehérorosz fát konfliktusfának minősítette a PEFC, majd kapott sok kérdést, amikre elkezdtek válaszolni.

Végrehajtási kérdések

Mikor lép hatályba a pontosítás?

A pontosítás attól a naptól és időponttól hatályos, amikor az ENSZ Közgyűlésének az A/ES-11/L.1 (2022. március 2.) “Ukrajna elleni agresszió” című határozatáról szóló szavazás eredménye a 11. rendkívüli rendkívüli ülésszakon 2022. március 2-án 11:55-kor (EST).

Hogyan hajtják végre a vállalatok ezt a pontosítást a gyakorlatban?

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó olyan anyag, amelyre 2022. március 2., 11:55 óra EST után PEFC DDS-t alkalmaztak, konfliktusfának minősül, ezért vitatott, és nem használható a PEFC felügyeleti láncban, sem PEFC tanúsított, sem PEFC ellenőrzött forrásként.

Mi a helyzet az Oroszországból és Fehéroroszországból 2022. március 2. előtt származó fával?

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó olyan anyag, amelyre 2022. március 2. 11:55 EST előtt PEFC DDS-t alkalmaztak, és amely esetében a DDS elhanyagolható kockázatot eredményezett, felhasználható és forgalomba hozható.

Példák:

  • Az Oroszországból vagy Fehéroroszországból származó faanyag, amelyre a határidő lejárta előtt DDS-t igényeltek, és amelyet a határidő lejárta után szállítanak az erdőből a fűrészüzembe, felhasználható PEFC-követeléssel.
  • Az Oroszországból vagy Fehéroroszországból származó faanyag, amelyet már raktároznak, esetleg a két országon kívül is, de a DDS-t még nem alkalmazták, “konfliktusfa”-nak minősül, és nem használható fel.

A “konfliktusfa” csak a fára vonatkozik, vagy más erdészeti alapú termékekre is?

A kategorizálás minden erdei és faalapú anyagra és termékre vonatkozik. A könnyebb olvashatóság érdekében ez a dokumentum “fára” utal, de ez alatt “erdei és faalapú termékeket” kell érteni.

A pontosítás a PEFC tanúsított anyagokra és a PEFC által ellenőrzött forrásokra is vonatkozik?

A pontosítás minden olyan anyagra vonatkozik, amely a PEFC felügyeleti láncba kerül, és így a PEFC tanúsított anyagokra és az ellenőrzött forrásokra egyaránt vonatkozik.

A pontosítás a PEFC felügyeleti lánc ST 2002:2020 és a PEFC felügyeleti lánc ST 2002:2013 szabványra is vonatkozik?

Igen. A pontosítás a PEFC felügyeleti lánc ST 2002:2020 és a PEFC felügyeleti lánc ST 2002:2013 szerint tanúsított vállalatokra vonatkozik.

Általános kérdések

Mi a PEFC válasza az Ukrajna elleni agresszióra?

Minden Oroszországból és Fehéroroszországból származó fa “konfliktusfa”, és ezért nem használható fel PEFC tanúsított termékekben. Ez vonatkozik a megszállt ukrán területről származó minden faanyagra is. A PEFC továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket fog mérlegelni.

Mi az oka annak, hogy a PEFC pontosította az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyagot?

Az Oroszországból és Fehéroroszországból származó faanyagot “konfliktusfa” kategóriába soroló pontosítás az ENSZ Közgyűlésének A/ES-11/L.1 (2022. március 2.) “Ukrajna elleni agresszió” című határozatán alapul a 11. rendkívüli rendkívüli ülésszak során, a PEFC felügyeleti lánc tanúsítás integritásának védelme érdekében.

Az érintettek kérésére született, hogy a PEFC tisztázza a piacot, és a PEFC-tagokkal szoros konzultációban készült.

Hogyan határozza meg a PEFC a konfliktusfa fogalmát?

A PEFC a PEFC ST 2002 szabályozási keretrendszerében a következőképpen határozza meg a konfliktusban lévő fát: “”Az olyan faanyag, amellyel az ellenőrzési lánc valamely pontján fegyveres csoportok – legyenek azok lázadó csoportok vagy reguláris katonák -, vagy fegyveres konfliktusban érintett polgári közigazgatás vagy annak képviselői kereskedtek, akár a konfliktus fenntartása, akár a konfliktushelyzetek személyes haszonszerzés céljából történő kihasználása céljából. (…) A konfliktusfűrészelés nem feltétlenül illegális.” A fakitermelés maga is lehet konfliktus közvetlen oka.

Ez a pontosítás csak a PEFC ST 2002:2020 szerint tanúsított vállalatokra vonatkozik, vagy a PEFC ST 2002:2013 szerint tanúsított vállalatokra is?

Ez a PEFC Chain of Custody ST 2002:2020 és a PEFC Chain of Custody ST 2002:2013 termékekre egyaránt vonatkozik.

Hogyan fogja a PEFC figyelembe venni az ENSZ Közgyűlés jövőbeli határozatait?

A PEFC következetesen tisztázni fogja az ENSZ Közgyűlés rendkívüli ülésszakai által elfogadott jövőbeli határozatokat.

Hogyan támogatja a PEFC az érintett ukrajnai kollégákat?

A PEFC folyamatos kapcsolatban áll a PEFC ukrajnai kollégáival, és örömmel jelentjük, hogy egyelőre biztonságban vannak. Felajánlottuk és készen állunk arra, hogy ebben a példátlan helyzetben bármilyen támogatást és segítséget nyújtsunk nekik.

Kérdések a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező oroszországi és fehéroroszországi területekről és vállalatokról

Mekkora a PEFC tanúsítvánnyal rendelkező erdőterület Oroszországban és Fehéroroszországban?

2021. december 31-én Oroszországban 31 976 108 hektár, Fehéroroszországban pedig 9 022 400 hektár erdő volt PEFC tanúsítvánnyal ellátva. Ez a 328 464 110 hektáros teljes globális PEFC-tanúsított terület 12,5%-ának felel meg.

Hány vállalat rendelkezik PEFC tanúsítvánnyal Oroszországban és Fehéroroszországban?

2021. december 31-én Oroszországban 104, Fehéroroszországban pedig 110 vállalat rendelkezett PEFC felügyeleti lánc tanúsítvánnyal. Ez a globálisan 12 671 PEFC felügyeleti lánc tanúsítvánnyal rendelkező vállalat 1,7%-ának felel meg.


További kérdéssel vagy információért forduljon a conflict-timber@pefc.org címhez.

Forrás: PEFC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Nyilvános a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv

Következő cikk

CEPI: Az európai biogazdaság megoldás az EU fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségére.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések