FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Finn fakitermelések felfüggesztése

A Kainuu-i Suomussalmiban található helyszín, ahol a Stora Enso fakitermelő gépe a feltételezések szerint áthajtott az édesvízi gyöngykagyló kritikus élőhelyén. Kép: Timo Valtteri Sihvonen / Yle

Finnország: Környezetvédelmi szabálysértést fedeztek fel a Stora Enso egyik fakitermelő helyszínén augusztus 15-én, csütörtökön a finnországi Kainuu-ban. A fakitermelési irányelvekkel ellentétben az erdészeti gépek áthaladtak egy folyón, ahol a rendkívül veszélyeztetett édesvízi gyöngykagyló populációja él.

A jogsértést súlyos természetvédelmi bűncselekményként vizsgálják. Hans Sohlström, a Stora Enso elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat azonnal intézkedett, amint tudomást szerzett a jogsértésről: „Fontos, hogy a Hukkajoki folyónál, Kainuu-ban történt hanyagságra fény derült. Még a legjobb szabály és a legfontosabb elv is mit sem ér, ha nem alkalmazzák a gyakorlatban. Már számos változtatást kezdeményeztünk annak érdekében, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő” – mondta Hans Sohlström.

Seppo Parvi, a Stora Enso finnországi országigazgatója elismerte a helyzet súlyosságát, és kijelentette: „Nyilvánvaló, hogy nem tartották be az irányelveinket. Ami történt, teljesen ellentétes az értékeinkkel és a fenntarthatósági kötelezettségvállalásainkkal”.

A Stora Enso Finnország minden olyan területén felfüggesztette a fakitermelést, ahol a vízügyi törvény, az erdőtörvény vagy a természetvédelmi törvény alapján korlátozások vannak érvényben. A kitermelést felfüggesztették mindaddig, amíg a működési irányelveket, a kitermelési terveket és az ezekkel a területekkel kapcsolatos kockázatokat újra nem értékelik. Az esetlegesen észlelt szabálytalanságokat a hatóságokkal együttműködve fogják értékelni, a cég elkötelezett az irányelveinek és eljárásainak finomítása mellett, hogy a jövőbeni eseteket megelőzze – magyarázta a vállalat sajtóközleményében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: StoraEnso

Előző cikk

Halálos erdőtüzek Brazíliában

Következő cikk

Gyászhír - Altrichter Sándor [61]



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti szakértői állásajánlat

Erdészeti Szakértői Hálózat felállításával bővítette az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Baranya és…