FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából épülő távközlési tornyok

Az Ecopol tornyok üregesek. A kábelek, a csatlakozódobozok és egyéb berendezések védve vannak az időjárás és a vandalizmus ellen. Fotó: N: Ecotelligent

Finnországban egy új együttműködést jelentettek be a közelmúltban, mely partnerség keretében a Stora Enso és az EcoTelligent Oy a tömör faszerkezeteket a távközlési tartószerkezetek anyagaként szeretné meghonosítani. Az együttműködés olyan alternatívát kínál, amely csökkenti a távközlési oszlopok acél- és betonfüggőségét, olyan fenntartható tornyok révén, amelyek természetes módon illeszkednek a környezetbe.

Az EcoTelligent egy finnországi székhelyű vállalat, amely elkötelezett a kommunikációs tornyok megújuló faelemekkel történő építése mellett. Tornyaik jelentős lépésnek bizonyulnak a fenntarthatóbb építés felé való átmenetben, integrálva közösségi tereinket a helyi környezetbe.

Az 5G és azon túli tornyok rétegelt furnérfából (LVL) készülnek majd. Az LVL egy olyan tömeges fatermék, amely súlyához képest kétszer olyan erős, mint az acél. Emellett az anyag nagy teherbíró képességgel rendelkezik, amely könnyen elbírja a távközlési berendezéseket. Az acéllal és a betonnal ellentétben az LVL viszonylag könnyű szállítani, és a helyszínen nehézgépek nélkül, modulokban összeállítható. Ezenkívül a LVL megújuló anyag, és minimális szénlábnyomot hagy maga után.

“Büszkék vagyunk arra, hogy partnerséget köthetünk az EcoTelligenttel, amely hozzánk hasonlóan arra törekszik, hogy feszegesse a határokat és bemutassa a fában rejlő számos lehetőséget” – mondta Lars Völkel, a Stora Enso faipari termékek üzletágának ügyvezető alelnöke. “A világ egyik legnagyobb fűrészárugyártójaként és magánerdő-tulajdonosaként fontos szerepet játszunk a fenntarthatóbb világra való globális átállásban. Ezzel a partnerséggel versenyképes és megbízható ellátási láncot kívánunk kialakítani a fenntartható fából készült távközlési tornyok növekvő piacán.”

Mátray Gyöngyi

“Jelenleg világszerte több ezer távközlési torony építése van folyamatban. Ebben az ágazatban egyre fontosabb a kibocsátások figyelembevétele. A Stora Enso elkötelezettsége, hogy a fosszilis alapú anyagokat megújuló energiaforrásokkal helyettesítse, tökéletesen illik az EcoTelligenthez” – mondta Mátray Gyöngyi, az EcoTelligent vezérigazgatója.

FATÁJ kiegészítés: a közelmúltban a magyar származású cégvezetővel készített riportot a WOOD in Architecture (Fa az Építészetben) magazin, mely beszélgetés leirata a 2023. évi első lapszám 39-41. oldalán olvasható.

A félévente megjelenő magazin korábbi lapszámai a logora kattintva letölthetőek.

szerk/ford: Tóth János, forrás: StoraEnso

Előző cikk

Södra új biotermék üzletága

Következő cikk

Fakereskedők a számok tükrében - 2021.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések