FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emlékkeresztet kapott a Koloska-völgy

A keresztek az összetartozásunkra, a magyarságunkra, az emberségünkre emlékeztetnek bennünket, és támpontjai lehetnek az olyan együtt töltött időnek, mint amilyen a Balatoni Csillagösvény Missziós Zarándoklat is – emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára szerdán a Koloska-völgyben állított Eucharisztikus kereszt áldását követően.

Fotó: Vermes Tibor

Zambó Péter azt mondta, hogy a magyar erdők nemcsak testi, hanem lelki feltöltődésünk színhelyei is, példaként említette a pálos remetéket, akik nem véletlenül költöztek a Pilis és a Mecsek erdeibe. Kiemelte, a mostani világjárvány alatt minden eddiginél többen kerestek megnyugvást és reményt a hazai erdőkben.

Az első megáldott emlékkereszt, melyet a Bakonyerdő Zrt. állíttatott. / Fotó: Tóth János

Az államtitkár hozzátette, napjaink társadalmának nemcsak a lelki kihívásokkal kell megbirkóznia, hanem az emberiség feladata a teremtett világ védelme is. „Felelősséggel tartozunk azokért az életközösségekért, mint például az erdőkért, amelyek sorsát évezredeken keresztül alakítottuk, és napjainkban alkalmazkodni igyekeznek az általunk generált, szédítő sebességű környezeti változásokhoz”- tette hozzá.

Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár az erdei kegyhelyekkel kapcsolatban megemlítette, hogy születésükben mindannyian közreműködünk, példaként említette a Koloska-völgyet, amely rendszeres állomása a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett Balatoni Csillagösvény missziónak, amit idén nyolcadik alkalommal rendeztek meg.

Varga László, Böjte Csaba, Zambó Péter / Fotó: Vermes Tibor

Az államtitkár kitért az 52. Eucharisztikus Világkongresszusra is, amelynek hamarosan otthont ad Magyarország. Az eseménnyel kapcsolatban kifejtette: a találkozó célkitűzései közé tartozik, hogy a katolikus vallás kovász legyen a magyar társadalomban, ehhez szeretnének hozzájárulni a magyar erdészek is a maguk eszközeivel. Az Agrárminisztérium ezért a Miniszterelnökség kezdeményezésére, az állami erdőgazdaságokkal karöltve 21 emlékkeresztet állít fel a magyar erdőkben. 

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója rámutatott, büszkék rá, hogy a mostani eseményen avatták fel a keresztet, mely reményei szerint, ahogy a gyermek Jézus szobor, zarándokhely lesz. Az eseményen a szovátai kórus és a csángó táncosok szép műsorral ajándékozták meg a közönséget.

A Koloska-völgyi fakeresztet Böjte Csaba ferences rendi szerzetes áldotta meg a szabadtéri szentmise után.

A Koloska-völgy emlékkeresztje / Fotó: Tóth János

Forrás: AM Sajtóiroda

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Önkéntes erdei munkán a Joyson dolgozói

Következő cikk

Nyírfa kéregből kozmetikum



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…