FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A TTF faépítési és más, faismereti kiadványai

Az Egyesült Királyság Fakereskedelmi Szövetségének (TTF) honlapján több hasznos kiadvány érhető el a faanyagokkal, a faépítéssel, a fa felhasználásával kapcsolatban. Szakembereknek, illetve bármely érdeklődőnek érdemes e kiadványokat átlapozni, tanulmányozni. Alábbiakban faépítési vagy ahhoz közeli segédleteket soroljuk fel.

Építészek füzetei: A fa, amiben bízni lehet
A legálisan kitermelt, fenntartható fa: jó az épületnek, jó a klímának. A nagyközönségnek szóló 5 oldalas kiadvány. “A TTF tagjai által kínált fa a „Timber You Can Trust”-ot (A fa amiben megbízhat) képviselik. Valamennyi tag szigorú ellátási lánc-ellenőrzéseket hajt végre a Felelősségteljes Vásárlási Politikánk szerint, független auditálásnak vetve alá a beszerzéseiket.” Ezt követi a kiadványban a kapcsoló, aminek segítségével az érdeklődőhöz legközelebbi TTF tag megtalálható.

Faburkolat kézikönyv
A Faburkolat Szövetséggel együttműködve, a Faanyagvédelmi Szövetség és a Fa Egyetem támogatásával készült ez a 48 oldalas kiadvány. “A fa burkolat vonzó, gazdaságos és gyakran egyedülálló módot kínál az épület külsejének befejezésére és védelmére. Sokoldalúsága miatt ideális otthoni és kereskedelmi projektekhez – felújított és új építésű épületekhez. A fa természetes tulajdonságai hozzáadott értéket is hoznak, a bizonyított fenntarthatóság mellett, mint megújuló építőanyag.”

Faanyagvédelmi útmutató
A kapcsoló olyan oldalra visz, ahonnét kültéri és beltéri faanyagvédelemmel kapcsolatban 8 különböző kiadvány tölthető le pdf-ben.

Hogyan oldhatja meg a faipar a lakáskrízist?
44 oldalas kiadvány (pdf), amely a Többpárti Parlamenti Faipari Csoport jelentése. [FATÁJ: Nocsak! Az Egyesült Királyság parlamentjében önálló többpárti faipari csoport van!] A kiadvány bemutatja az Egyesült Királyság lakáshelyzetét és problémáit, illetve hogy milyen jó megoldást nyújt ehhez a faipar. Ott az új lakások 1/3-a faszerkezettel épül Az arányok az országrészekben: Észak-Írország 17,4%, Skócia 83%, Wales 30,7% és Anglia 22,8%. A fának tehát igen nagy szerepe van a lakásépítésben.

A faanyag tűz elleni védelme
Ez a kapcsoló a Faanyagvédelmi Szövetség tűzvédelmi oldalára visz, ahol a témával kapcsolatos terminológia, szabályozás és többféle kiadvány is elérhető.

Faépítési esettanulmányok
A Fakereskedelmi Szövetség gyűjteménye. 62 esetet mutatnak be. Ezek bevezető szövegéből: “A fa kiváló szén-dioxid tároló, amely körülbelül egy tonna szén-dioxidot zár el az épületben használt minden köbméter fa után. Görgesse végig ezeket a kreatív és gyakorlati terveket, és láthassa a megtestesült szén működését. Esettanulmányok PDF formátumban is letölthetők az egyes oldalak alján.”
Lakás, lakásrészlet, templom, sokszintes lakó vagy irodaépület, kerti házikó, vízparti járófelület borítás, velodroom pályakerékpár versenypálya, stb sokféle eset tanulmányozható.

Fatermék életciklus adatbázis
22 oldal, pdf. “A Wood for Good Lifecycle adatbázist több érdekelt fél részvételével dolgozták ki, hogy összegyűjtsék és közzétegyék az életciklus-értékelés (LCA) adatait az Egyesült Királyság teljes faipara nevében. Az életciklus-adatbázis célja, hogy átfogó, technikai adatokat szolgáltasson a faipari termékek környezeti teljesítményéről az érdekelt felek, többek között építészek, mérnökök és anyagmeghatározók, valamint maga a faipar számára.”

Ezt követi 7 kiadvány a faanyagokról: Brit lombos fafajok, Maláj kereskedelmi fafajok, A közismert maláj fafajok tulajdonsága, USA lombosfák, Rétegelt-ragasztott fatartó, LVL kézikönyv, Tömörfa kézikönyv.

Érdemes tovább görgetni az oldalon a további kiadványokhoz is.

Forrás: Egyesült Királyság Fakereskedelmi Szövetsége (TTF)
Az ismertetőt készítette: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Palletways bővítés Szlovákiában

Következő cikk

Megújult az Ivánka szálló



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések