FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Egyesült Királyság új faipari szakmai szervezete

Az Egyesült Királyság faipari képviseletének új korszaka köszöntött be pár hónapja a Timber Development UK alakuló közgyűlésével, amely a Timber Trade Federation (TTF) és a TRADA egyesítésével létrejött új szervezeten belül egyesíti a faellátási láncot és a késztermék-előállító közösséget: gyártók, importőrök, fával építők, beépítők, beszállítók mintegy 2000 vállalkozást tömörítő szövetsége.

Chris Sutton

Több mint 150 tag vett részt a november 24-én, a londoni Szent Pál templom közelében tartott közgyűlésen, ahol elhangzott, hogy a TDUK küldetése az “Egy ellátási lánc, egy jövőkép, egy hang” biztosítása, amely több mint 1500 tagra támaszkodik a fűrészüzemektől a speciális késztermék-kibocsátókig.

“A TDUK létrehozása jelentős lépés a faipar számára szükséges egységes hang megteremtése felé” – mondta Chris Sutton, a TDUK új elnöke.

“Sok éven át széttagolt iparág voltunk, sok [reprezentatív] szervezettől vettünk át feladatokat. Úton vagyunk, úgyhogy figyeljék ezt az helyzetet!”

David Hopkins

David Hopkins, a TDUK vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az új szervezet az ellátási láncban mind felfelé, mind lefelé információt fog szolgáltatni, mivel valóban arra törekszik, hogy a tagokat képviselje a fűrészüzemektől a tervezőkig, összekapcsolva a fakitermelést a végfelhasználóval.

“A jövő fényesnek tűnik a faanyag számára, mivel az Egyesült Királyság fenntarthatóbb otthonok építésére és a nettó nullás célok elérésére törekszik, és a piacon zajló fúziók és felvásárlások növekvő száma egy növekvő és egyre kifinomultabb iparágat tükröz” – mondta.

“Most a TTF és a TRADA saját fúziója biztosítja, hogy a faiparnak erős, közös hangja legyen, miközben erősítjük a faanyag szerepét az építőiparban”.”

A közgyűlést követő globális piaci konferencián a tagok lehetőséget kaptak arra, hogy Nick Boultontól, a TDUK műszaki és kereskedelempolitikai vezetőjétől halljanak a faipari ágazat piaci dinamikájáról, valamint Noble Francis – az Építési Termékszövetség gazdasági igazgatója – brit és építőipari gazdasági összefoglalóját.

Boulton elmondta, hogy 2021 első nyolc hónapjában a brit puhafa import 41%-kal, 5,5 millió m3-re nőtt (1,7 millió m3-rel több, mint 2020 azonos időszakában).

“Ágazatként joggal lehetünk büszkék arra, hogy rekordmennyiségű fát szállítottunk a piacra, annak ellenére, hogy minden akadályt le kellett küzdenünk” – mondta.

Lettországban és Németországban nagymértékű növekedést regisztráltak az Egyesült Királyságba irányuló puhafaszállításokban, előbbiben 175 000 m3 -rel, Németországban pedig 120 000 m3 -rel nőttek a szállítmányok az adott időszakban.

A jelenlegi helyzet azonban azt mutatja, hogy a CLS-ből túlkínálat van a piacon, és az árak nyomás alatt vannak.

A Boulton által kiemelt legfontosabb kockázatok közé tartozik a jelenlegi tehergépkocsi-vezetőhiány, a szállítási késedelmek, az emelkedő energiaköltségek hatása és az orosz rönkfa betiltása.

A Brexitről is szólt néhány szót. “A Brexit még nem játszódott le teljesen. Jövőre is vannak kihívások. Ezek nem lehetnek túl nagy hatással az ágazatunkra, de még mindig ott vannak.”

szerk: Tóth János, forrás: TDUK


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Angol fapiaci szankciók

Következő cikk

Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform alakult



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések