FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei ökoszisztémák értéknövelését célzó pályázat változott

A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.5.1-17 kódszámú, „Az erdei ökoszisztémák ellenálló képességének és környezeti értékének növelését célzó beruházások” című felhívás dokumentációja. A beadási határidő meghosszabbítása mellett, több pontosításra is sor került.

Azért, hogy az erdészeti tevékenységgel kapcsolatos pályázatok folyamatosan elérhetők legyenek a Közös Agrárpolitika átmeneti támogatási időszakában (2021, 2022), folytatódik az egyes releváns felhívásoknál a támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló határidők meghosszabbítása.

Jelen támogatás célja a magasabb természetességi állapotú erdők és ezáltal jobb ellenálló képességű erdei ökoszisztémák kialakításának segítése, valamint a gazdálkodók ösztönzése arra, hogy a sarj eredetű állományok helyett magasabb ökológiai értékű mag eredetű állományokat hozzanak létre. Az erdők faállomány-szerkezetének javítása mellett továbbra is támogatási cél az intenzíven terjedő idegenhonos fa, és cserjefajok eltávolítása, valamint az erdei tisztások kialakítása és helyreállítása. Utóbbihoz kapcsolódóan egy – az erdőtörvényben (Evt.) leírtakkal ütköző – fakitermelés bejelentésére vonatkozó követelmény került felülvizsgálatra, majd korrigálásra.

A következőkben összefoglaljuk a módosítás részleteit:

I. A támogatási kérelmek benyújtására nyitva álló végső határidő dátuma 2021. december 31-ről 2022. december 31-re módosult.

További határnapok: 2021. december 1.; 2021. december 31.; 2022. február 28.; 2022. április 30.; 2022. június 30.; 2022. augusztus 31.; 2022. október 31.; 2022. december 31.

II. Az Evt. 12. § -ban foglaltak szerint egyéb részlet esetén (az erdei tisztás is ennek számít) az erdőtörvény fakitermelés éves erdőgazdálkodási tevékenységként történő bejelentésére (Evt. 41. § és 42. §) vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni. Ennek megfelelően a felhívás Erdei tisztások kialakítása vagy helyreállítása célterületének vonatkozásában a támogatást igénylőknek a jövőben az itt történő esetleges fakitermelést – a nevére szóló, illetékes erdészeti hatóság által záradékolt fásításban tervezett fakitermelési bejelentő helyett – a „tervezett fakitermelések bejelentése” nyomtatványon kell bejelenteni.

III. A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg az éves fejlesztési keret (ÉFK) módosítása alapján pontosításra került: a korábbi 7,95 milliárd Ft –hoz képest 8 milliárd Ft-ra nőtt.

IV. A felhívás változásai a támogatói okiratban is átvezetésre kerültek.

A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el.     

forrás: NAK/Dósa Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

LIGNA online: szeptember 27-29.

Következő cikk

EMAS - a cégzöldítés egyik eszköze



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések