FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A világ egyik legfenntarthatóbb irodaépülete Norvégiában

A SporX 40 méter magas, fából készült irodaház, amely hamarosan elkészül a norvégiai Drammen központjában. Az épület tíz emeletes lesz, és PEFC tanúsítvánnyal rendelkező norvég erdőkből származó rétegelt-ragasztott tömör fából épül.

A SporX magas szintű környezetvédelmi és társadalmi fenntarthatósági törekvéseket fogalmaz meg, és zöld környezetet, valamint jó találkozóhelyet teremt a bérlők és a helyi lakosság számára. Az épület tartószerkezete RR fa gerendákból és pillérekből, valamint két nagyméretű, PEFC tanúsítvánnyal rendelkező tömör fából készült, ragasztott faoszlopokkal megerősített lift- és lépcsőmagból áll. A két rövid homlokzat két tömörfa fala növeli az épület merevségét. A projekt összesen 2.000 m3 tömörfa és 500 m3 ragasztott fa felhasználásával készült, amelyet helyi fűrészüzemek szállítottak.

A fa széles körű felhasználása és a rövid szállítási távolságok miatt az épület szén-dioxid-lábnyoma nagyon alacsony. Az épület a legszigorúbb Breeam-Nor szabvány szerint lesz tanúsítva, és A energiaosztályba sorolják.

Gyors építés az új technológiának köszönhetően

A SporX újszerű megközelítést alkalmaz a fából építésre. VDC-módszerrel tervezték, ami azt jelenti, hogy a projektet digitálisan építik fel, mielőtt a fizikai építés megkezdődne. Az épület digitális ikert kap, ami megkönnyíti a jövőben a változtatásokat. A Splitkon, az első norvég tömörfa-gyártó, volt felelős a nyers SporX épület szállításáért és összeszereléséért tömörfából és rétegragasztott elemekből. A pontos tervezésnek köszönhetően az épület építési ideje mindössze 15 hét volt. “Megtiszteltetés, hogy új, tömörfa gyárunkból szállíthatjuk ezt a nagyszerű épületet – a szomszédságunkban” – mondta Morten L. Johansen, a Splitkon vezérigazgatója.

A fővállalkozó Betonmasttal és a szerelő Straye Trebygg-el a szoros együttműködés elengedhetetlen volt a sikeres átadáshoz.

Az épület gyönyörű fa szerkezeti elemeivel világított a ragyogó kék téli égbolt előtt, és sok jó visszajelzést kapott mindenfelől.

Forrás: perf.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német falemezipar: Egyértelmű jelzés a körforgásos gazdaság számára

Következő cikk

Nem elég alaposak a faimportőrök



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések