FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

5 szintes szálloda PEFC tanúsított fából

A MalisGarten Ausztriában az első olyan 5 emeletes szálloda, melyet PEFC tanúsított fából építettek. A teljes tartószerkezethez PEFC tanúsítvánnyal rendelkező ragasztott rétegelt fűrészárut (RR tartó) és keresztrétegelt fűrészárut (CLT) használtak. A bútorokhoz, ajtókhoz, padlóhoz és dekorációhoz használt fa meleg hangulatot és természetes illatot kölcsönöz a helyiségeknek.

Az 5*-os Green Spa Hotel MalisGartenben valóra vált az az elképzelés, hogy teljesen fából épült szálloda valósuljon meg. A szálloda júniusban nyílt meg az ausztriai Zillertal-völgyben. A MalisGarten a világ első 5 emeletes szállodája, amely teljes egészében tömör fából készült. A teljes tartószerkezethez a Binderholz Bausysteme GmbH által szállított, PEFC tanúsítvánnyal rendelkező rétegelt ragasztott fűrészárut (binderholz glulam) és keresztrétegelt fát (binderholz CLT BBS) használtak.

Az épület belsejében binderholz tömörfa panelek és helyi fákból, például erdei fenyőből, diófából, gőzölt lucfenyőből, vörösfenyőből és jegenyefenyőből készült profilozott fa található. Az ajtók, bútorok és a parketta helyi termelőktől származó dió- és tölgyfából készültek.

A szálloda tágas lobbijában a bútorok és a dekoráció is fából készült, ami meleg hangulatot és természetes illatot kölcsönöz a szobáknak. A Matteo Thun & Partners cég vezető tervezője MalisGartent olasz sztárépítész különösen nagyra értékeli az anyag egyedülálló sokoldalúságát. “A fa az egyetlen általam ismert anyag, amely egyesíti az esztétikát és a műszaki tartósságot” – emelte ki.

Különleges kívül-belül

Nemcsak a belső tér, hanem az épület külső, fából készült homlokzata is szemet gyönyörködtető. A szálloda homlokzata beleolvad a kertjébe, természetes oázist alkotva a falu közepén. A szálloda hátsó részén egy 2000 m²-es tér található pihenőhelyekkel, gyümölcs- és gyógynövénykerttel, valamint egy nagy medencével. A fából készült falak és mennyezetek egy erdő közepén elterülő wellness-táj benyomását keltik.

Fenntarthatóság a javából

A PEFC tanúsítvánnyal rendelkező tömörfa felhasználása, valamint a geotermikus energiát és pelletfűtést alkalmazó kifinomult fűtési és hűtési koncepció a MalisGartent a környék egyik legfenntarthatóbb szállodájává teszi. A fa által a szálloda a karcsúbb építésnek köszönhetően nagyobb nettó hasznos területtel rendelkezik, a fa természetes szigetelő tulajdonságainak köszönhetően pedig alacsonyabbak az energiaköltségek. A fa az egész életciklusa során CO2-t tárol. A MalisGartenben több mint 1500 tonna CO2-t tárolnak a tömörfa elemek. A tömörfa szerkezetek előregyárthatók és a helyszínen összeszerelhetők, ami csendes, tiszta és gyors építkezést tesz lehetővé.

Az olyan fafajok, mint a jegenyefenyő, a lucfenyő vagy az erdeifenyő, meleg hangulatot kölcsönöznek a helyiségeknek, és nyugtató hatással vannak a testre és a lélekre, így a fa minden szempontból tökéletes anyag a Green Spa Hotel MalisGarten számára.

A MalisGarten adatai:
Építtető: Family Binder-Egger | ZillerSeasons
Tervező: Matteo Thun Milano, Meissl Architects
Statikus: Binderholz Bausysteme GmbH
Tartószerkezet tervező: tragwerkspartner zt GmbH
Faszerkezet: Holzbau Schweinberger GmbH
Felhasznált termékek: binderholz CLT BBS, glulam, 3-lrétegű tömörfa lapok és profilmart fa

Forrás: pefc.org
Fotók: ZillerSeasons

Előző cikk

IKEA: 12% forgalomnövekedés

Következő cikk

Romániában karcsúsít a HS Timber



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések