FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lucfenyőből épült a HoHo toronyház

Évszázadokon keresztül a fa volt az épületeink fő anyaga. A klímaváltozás, az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt újból a fa felé fordult a világ. A fa éghetősége miatt teljesen újszerű tűzvédelmi szemléletmóddal kell megközelíteni ezeket az épületeket, ugyanakkor a tűzzel szembeni ellenállása jó és növelhető is. Érdemes megismerni az egyik legközelebbi példát.

Nyilván a fa nem építészeti csodaszer, de az újrafelfedezése új építészeti és tűzvédelmi szemléletet igényel, különösen, ha egy 84 méter magas, 24 emeletes épületről beszélünk, amelynek 75%-a fa. A bruttó 25 000 m² és 19 500 m² bérleti területű ház az irodák mellett egy szállodát, éttermet, apartmanokat, edzőtermet is tartalmaz.

A tűzvédelem nem vonhatja ki magát a klímaváltozással kapcsolatos feladatokból, de az új építészethez innovatív tűzvédelmi megoldásokkal kell a biztonsági szintet garantálni. Ma abból indulnak ki, hogy az építőipar felelős a világ összes üvegházhatású gázkibocsátásának mintegy 40 százalékáért. A fa CO2-t megkötő építőanyagként jelentősen hozzájárulhat e kibocsátás csökkentéséhez. Ezzel járul hozzá a legnagyobb mértékben a klímavédelemhez. Nem kis dologról van szó, hisz az osztrák számítások szerint jelenleg Ausztriában évente, osztrák erdőkből származó fával gyártott fatermékek 8 millió tonna CO2-t kibocsátást előznek meg.  Ez Ausztria teljes éves üvegházhatású gázkibocsátásának 1 tizedének felel meg, ami ugyanannyi, mint az összes Ausztriában regisztrált autó éves CO2-kibocsátása.

Arra törekedtek, hogy a HoHo Vienna-ban egy hibrid konstrukcióban – azaz a fa és beton vegyes konstrukciója, ahol a fa 75%-ban szerepel – a progresszív fatechnológia lehetővé tegye, hogy a falak, a mennyezetek és a támasztékok teljesen burkolat nélkül maradjanak. Mindez 800 fa tartószerkezetet és 16 ezer m2 keresztben laminált fafelületet jelent. Mindez erős, tartós és nem hajlítható, így a fa ideális a padló és a gerendák szilárdságának növelésére.

Ennek a különleges építési koncepciónak meg kellett felelnie az osztrák építészeti tűzvédelmi követelményeknek is. Az előkép a Norvégiában felépített 18 emeletes és 85,4 méter magas faépület a maga 90 perces tűzállóságával.

Tűzvédelmi tervező: Alexander Kunz

forrás: vedelem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Autóút menti pihenő PEFC tanúsított fából

Következő cikk

Finnország: A fűrészüzemek az erdei termelés szíve - és a járvány idején felgyorsult a termelésük



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések