FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

IKEA covid szabályai Angliában

A napokban jelentette be a brit IKEA, hogy a nem fertőzött, karanténba kényszerült, de nem oltott munkatársak táppénzét csökkenti. Ennek kapcsán kérdeztük meg a cég magyarországi leányvállalatát, itthon mire számíthatnak a dolgozók.

A napokban írta meg a BBC hírportálja, hogy a brit IKEA a nem fertőzött, karanténba kényszerült, nem oltott munkatársak táppénzét csökkenti, annak ellenére, hogy komoly munkaerőhiányt okoz az angliai üzletekbe az omikron variáns gyors terjedése. Sőt, árat is kényszerültek emelni, az ellátási gondokra hivatkozva.

Angliában jelenleg a legalább két oltással rendelkező kontaktoknak nem kell karanténba vonulniuk, az oltatlanoknak viszont igen: ők mostantól tehát csak egy minimális összeget kapnak az idő alatt, amíg nem tudják ellátni a munkájukat. A cél nyilván az, hogy minél többen vegyék fel az oltást.

A szigetországban nagyjából 10 ezer munkavállalót foglalkoztató cég hetente átlagosan 400-450 fontnyi bért fizet (170-190 ezer forint), ez függ az áruház forgalmától, elhelyezkedésétől. Munkaerőből azonban komoly hiány van, több nagyvállalat is jelezte, hogy az új variáns hipersebességű terjedése miatt tömegesek a hiányzások.

Kíváncsiak voltunk, itthon mi a helyzet, ezért megkérdeztük a Magyarországon nagyjából 1500 embert foglalkoztató céget, okoz-e munkaerőproblémákat az omikron variáns felfutása, megkülönböztetik az oltott és az oltatlan munkavállalókat, ha táppénzre kell menniük, egyáltalán mi a helyzet azzal, aki karanténba kerül, de nem fertőzött, dolgozni azonban értelemszerűen nem tud bemenni?

“A hiányzó munkaerőt a munkaidő áttervezésével, folyamatos kapacitástervezéssel pótoljuk” – válaszolta a vállalat sajtóosztálya a megkeresésünkre, és hozzátették:
“Magyarországon a társadalombiztosítási szabályok alapján járunk el minden esetben. Ha valaki bármilyen ok miatt keresőképtelen állományba kerül, a jogszabályban meghatározottak szerint kap ellátást. Emellett az IKEA Magyarország nem gyűjt információt arról, hogy a munkatársak felvették-e a koronavírus elleni védőoltást mindaddig, amíg azt jogszabály nem teszi kötelezővé, így nem különbözteti meg az oltott és az oltatlan munkavállalókat.”

forrás: pénzcentrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új erdők Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

Következő cikk

Turisztikai fejlesztés Kisgyónban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések