FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

STIHL motorfűrészek – a hobbitól a profi munkákig

Motorfűrészek széles kínálata akár kerti, akár erdei munkákhoz. Nemcsak széles választék, de rengeteg innovatív technológiai elem, megoldás is jellemzi a STIHL motorfűrészeit a belépő kategóriától egészen a legprofibb gépekig. Olyan megoldások, melyek hatékonnyá, biztonságossá és kényelmessé teszik a favágást – történjen az a kertben, egy parkban vagy az erdőben.

MS 170 motorfűrész – belépő modell kiemelkedő képességekkel

A STIHL legegyszerűbb benzines motorfűrésze is könnyű, hatékony és kényelmes munkavégzést tesz lehetővé. Bár az MS 170 egy belépő modell, az mégis rendelkezik a STIHL motorfűrészek minden előnyös tulajdonságával. A típus kiváló választás az otthoni tűzifa-darabolásához, de a fa építőanyagok vágásához is. Súlya mindössze 4,1 kg, teljesítménye 1,6 LE, a vágáshossza pedig 35 cm.

Kerti- és ácsmunkák során is széleskörben használható láncfűrész – Fotó: STIHL

A STIHL MS 170 motoros láncfűrész legnagyobb előnye, hogy belépő modellként is számos olyan funkcióval rendelkezik, amivel nagyobb testvérei. Ilyen például a STIHL EMATIC lánckenő-rendszer, aminek segítségével akár 50 százalékkal is csökkenthető az olajfelhasználás. A gép funkcióinak irányítása ráadásul egyetlen kar segítségével történik, ami a kezelést különösen komfortossá és biztossá teszi, mivel így a kéz mindig a fogantyún maradhat. A legfontosabb elem viszont a STIHL 2-MIX motortechnológia, ami úgy növeli a fűrészek teljesítményét, hogy közben a fogyasztást és az emissziós értékeket csökkenti.

STIHL MS 291 – univerzális láncfűrész mezőgazdasági célokra

A STIHL MS 291 motorfűrésze egy igazi univerzális gép, ami a tűzifa darabolásán túl számos egyéb, komolyabb feladatra megfelelő választás lehet, például a faállományunk gondozására. Ácsok, mezőgazdasági vállalkozók és profi kertészek számára is kiváló választás, ahogy két másik társa is: az MS 271 és az MS 391. A nagy nyomaték, az erős, 55,5 cm³ lökettérfogatú, 3,8 lóerő teljesítményű motor, a professzionális antivibrációs rendszer kényelmessé és hatékonnyá teszi ezt a népszerű gépet. Ráadásul az MS 291 motorfűrészben szintén megtalálható 2-MIX technológiának köszönhetően 20 százalékkal alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és akár 50 százalékkal kisebb füstgázkibocsátás érhető el.

Az MS 291 alapfelszereltségébe tartozik még többek között a QuickStop láncfék védőmechanizmus, az oldalsó láncfeszítés, az EMATIC lánckenő-rendszer, de a karburátor előmelegítés is.

Erős, sokoldalú benzines motorfűrész – Fotó: STIHL
STIHL MS 661 motoros lánfűrész – erő és profizmus az erdőkre

A STIHL egyik legnépszerűbb profi motorfűrésze a STIHL MS 661, ami kiváló társ lehet a fakitermelési szezonban. Erős, 91,1 cm³ lökettérfogatú, 7,3 lóerő teljesítményű motorjával kompromisszumok nélküli munkára képes extrém helyzetekben is. Az MS 661 láncfűrész szintén 2-MIX motortechnológiával szerelt, nem hiányzik belőle az antivibrációs rendszer, az EMATIC lánckenő-rendszer, a kompenzátor, a karburátor előmelegítés, de a mennyiségszabályozós olajpumpa, a dekompressziós szelep, a QuickStop láncfék védőmechanizmus is garantálja a profi munkavégzést.

De az MS 661 motorfűrész rendelkezik az STIHL ElastoStart rendszerrel is. A kompressziónyomás következtében a kétütemű motorok beindításánál lökésszerű erők lépnek fel, amelyek az izmokat és az ízületeket is megterhelik. A STIHL megoldása ezt csökkenti érezhetően. Egy speciális, az indítófogantyúban lévő rezgéscsillapító elem a húzóerőnek megfelelően elfordul, így lehetővé teszi az egyenletes, hirtelen erőkifejtés nélküli indítást.

Extrém igénybevételre tervezve – Fotó: STIHL
MSA gépcsalád – akkumulátoros motorfűrészek

A STIHL jövőbetekintő fejlesztéseinek köszönhetően már néhány éve elérhető az akkumulátoros eszközök széles választéka. Természetesen a motorfűrészek között is több típust találunk ilyen kényelmes, halk és környezetkímélő technológiával. A STIHL lítium-ion akkumulátorainál 1200 töltésig nem tapasztalható üzemidő-csökkenés, miközben a technológia olyan szabadságot és rugalmasságot biztosít, amit más megoldás nem szavatolna – legyen szó hobbi vagy profi kertészeti munkáról, de az akkumulátoros gépek mára az asztalosok, ácsok között is egyre népszerűbb.

Az akkumulátoros gépek Ideálisak zajérzékeny területeken és zárt térben végzett munkákhoz – Fotó: STIHL

További információkért látogasson el a www.stihl.hu-ra, a szakértők kerti tippjeit pedig keresse a www.stihlnemzedekek.hu weboldalon, a STIHL Magyarország Youtube csatornáján, vagy a STIHL KertÉrtők podcast adásaiban!

A STIHL-ről

A Stihl International GmbH mezőgazdasági, erdészeti és kerti gépek gyártásával, forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. 1926-ban alapították, máig 100%-ig családi kézben van, jelenleg több mint 160 országban képviselteti magát. A magyar leányvállalat, az Andreas Stihl Kft. 1991 óta van jelen Magyarországon, ma már 300 szakkereskedéssel és 140 szakszervizzel. Az Andreas Stihl Kft. a motorfűrész és benzinüzemű fűkasza szegmensében, valamint a motorfűrész-vezetőlemezek és -láncok értékesítési területén piacvezető.

A vállalat a STIHL Timbersports nemzetközi sportfavágó versenysorozat névadó szponzora is.

(x) Andreas Stihl Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Kárpátalja: törvénysértő erdőgazdaság

Következő cikk

Weinig beruházása a Holz-Her-nélStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések