FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kiskunhalasi erdőtűz

Mintegy kétszáz hektáron ég a fenyves és vegyes erdő Kiskunhalas külterületén. A lángok a fák koronájába is belekaptak. Több mint száz tűzoltó oltja vízsugarakkal, homokkal és kéziszerszámokkal a lángokat. A munkálatokat erőgépek is segítik.

Nagy területen ég az erdő Kiskunhalas külterületén
2022.07.21. 14:04 A tűzoltók oltják a lángokat.

Nagy területen lángol az erdő Kiskunhalas határában. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a kiskunhalasi és a kiskunmajsai hivatásos, valamint a soltvadkerti önkormányzati tűzoltók. Az egységek oltják a lángokat. A helyszínre tartanak még a kiskőrösi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, a ruzsai és a szegedi hivatásos tűzoltók is.


Nagy erőkkel oltják az erdőtüzet Kiskunhalas külterületén
2022.07.21. 16:09

Huszonkét tűzoltóegység dolgozik jelenleg a lángok oltásán Kiskunhalas külterületén, ahol nagy területen lángol az erdő. A helyszínen vannak a kiskunhalasi, a kiskunmajsai, a kiskőrösi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, a bajai, a szekszárdi, a ruzsai, a kisteleki és a szegedi hivatásos, a soltvadkerti önkormányzati, valamint a kiskunhalasi önkéntes tűzoltók. Az egységek nagy erőkkel oltják a lángokat. A szél és az erdős területre jellemző, rosszul járható terepviszonyok nehezítik az oltást. A tűz közeli tanyákat veszélyeztet.


Még oltják a lángokat Kiskunhalas külterületén
2022.07.21. 17:26

Nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók a lángok oltásán Kiskunhalas külterületén, ahol nagy területen kigyulladt az erdő. A lángok a fák koronájába is belekaptak. A helyszínen vannak a kiskunhalasi, a kiskunmajsai, a kiskőrösi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, a bajai, a szekszárdi, a ruzsai, a kisteleki és a szegedi hivatásos, a soltvadkerti önkormányzati, valamint a kiskunhalasi önkéntes tűzoltók. A helyszínre tartanak még a paksi, a nagybaracskai hivatásos és a mélykúti önkéntes tűzoltók is. Az egységek vízsugarakkal, homokkal és kéziszerszámokkal oltják a lángokat. A tűzoltók munkáját erőgépek is segítik. Az erdős területre jellemző, rosszul járható terepviszonyok, és a szél is nehezíti a tűz oltását.


Fotók: Kozák Gellért, forrás: ErdőMező

forrás: katasztrófavédelem 2022-07-21


Köszönetet mondtak a tűzoltók a halasi erdőtűz oltása során nyújtott segítségért

Közleményben mondott köszönetet Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Orbán Balázs tűzoltó alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője azért az összefogásért, ami az elmúlt napokban valósult meg Kiskunhalason, a város közelében tomboló hatalmas kiterjedésű erdőtűz kapcsán.

– Ez úton szeretnénk megköszönni azt a mérhetetlen nagy összefogást, ami az elmúlt napokban történt városunkban! Minden fizikai munkát és segítő kezet, adományokat (ásványvíz, naptej, étel, energiaital, csokoládé, gyümölcs és még sorolhatnánk), valamint biztató szavakat – írták közös közleményükben a tűzoltósági vezetők.

Forrás: Pozsgai Ákos

Múlt csütörtökön Kiskunhalastól néhány kilométerre, az Olajosok útján fenyő és vegyes erdő kapott lángra mintegy kétszáz hektárnyi területen. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a kiskunhalasi és a kiskunmajsai hivatásos, valamint a soltvadkerti önkormányzati tűzoltók. Később a kalocsai, a kiskőrösi, a kiskunfélegyházi, a ruzsai, a szegedi, a kisteleki, a bajai, a kecskeméti, a szekszárdi, a keceli, a solti, a paksi és nagybaracskai tűzoltók is dolgoztak a lángok elfojtásán.

Az erdőtűz oltása során számtalan segítség érkezett a tűzoltóság felé, a tűzoltásban résztvevők számára.

– Szeretnénk megköszöni a lakossági felajánlásokon túl az önkormányzat, a rendőrség, a mezőőrség, a vadásztársaság, a KEFAG Zrt. segítségét. Hálásak vagyunk a vállalkozásoknak, valamint a traktorosoknak és más munkagépekkel segítőknek, önkéntes tűzoltó-egyesületeknek, hogy hozzájárultak a terület biztosításában, a tűzeset megközelítésében és a terepen való közlekedésben – olvasható a közleményben.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a jövőben, ha a tűz oltásában tevőlegesen is részt kíván venni valaki, előzetesen a tűzoltóság híradóügyeletén jelezze a 77/421-355-ös telefonszámon, ellenkező esetben a civil járművek akadályozzák a tűzoltógépjárművek mozgását.

– Jellemzően önkéntes erőkre nem az első időszakban van szükség, amikor legjobban ég a tűz, amikor a lángok felcsapnak a fák koronájáig, ennek megfékezése a kiképzett védőfelszereléssel ellátott tűzoltók dolga. A civilek segítségére az utómunkákhoz – a terület átvizsgálásához, az izzások megszüntetéséhez – viszont szívesen fogadjuk a dolgos kezeket – hangsúlyozták közleményükben a katasztrófavédelem munkatársai.

Forrás: Pozsgai Ákos

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a további hasonló tűzesetek megelőzése érdekében a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat (tűzgyújtási tilalom) fokozottan tartsa be mindenki. Amennyiben tüzet észlel valaki, azt a 112-es segélyhívó számra vagy akár közvetlenül a tűzoltóság ügyeletén haladéktalanul jelezze!

forrás: BAON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Felvételi ponthatárok a Soproni Egyetemen

Következő cikk

Erdélyben is Muzsikál az erdő



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…