FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A legnagyobb idei hazai erdőtűz pusztítása

Múlt csütörtökön kezdett el égni az aljnövényzet Örkény és Tatárszentgyörgy környékén, ami a katasztrófavédelem szerint hamarosan az idei legnagyobb erdőtűzzé vált, mivel a lángok a tűzoltók által körülhatárolt területről is kijutottak a feltámadt szél miatt. Végül az eső tudott véget vetni a terjedésének. A Duna-Ipoly Nemzeti Park értékelése szerint összesen közel 800 hektárnyi természetes élőhely pusztult el.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Az írják, hogy az első híradásokkal ellentétben nem az aljnövényzet, gaz, bozótos égett, „hanem természeti kincsek: nyarasok, borókások, pannon homoki gyepek: több száz védett növény-, gomba- és állatfaj otthona, egyben nemzeti örökségünk”.

Fotó: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Azzal számolnak, hogy a leégett terület viszonylag hamar kizöldül majd, de a gyepek fajösszetétele többé nem lesz a régi. „Jobb esetben a boróka hosszú évtizedek múlva visszatér, de öreg nyarak visszatérése a mi életünkben még nem fog megtörténni.”

Az itt lévő állatok közül nagyon sok nem élte túl. „Gondoljunk ennek a területnek a kivételes ízeltlábú faunájára, tele röpképtelen és gyenge terjedőképességű fajokkal. A zöld gyíkra, aki ha szerencsés volt és megmaradt, a másnapi vadászata (már, ha lett volna mire) idején valamelyik ragadozó hamarosan összeszedte, mikor smaragdzöld megjelenésével a koromfeketében szaladt. A sort folytathatnánk a kisemlősök sorsával is.” (Dunaipoly)

forrás: 444.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 141., 2022/35.

Következő cikk

Őszi erdőtelepítések a VADEX-nél



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…