FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fa válthatja ki az elfogyó homokot

A homokhiány hatására az építőipar fenntartható és innovatív megoldások után kutat, így jutottak el a fából épült felhőkarcoló tervéig – mondta Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője a Reggeli gyors című műsorban.

Svájcban már tervezik a felhőkarcolót, ami fából fog megépülni. A skandináv építész cég, a Schmidt Hammer Lassen Architects mérnökei kifejlesztették azokat a statikai megoldásokat, amik lehetővé teszik, hogy akár egy száz méter magas épületet is felhúzzanak fából. Az új technológia kifejlesztése drága, de szükségszerű, mivel a beton előállításához szükséges sóder kezd hiánycikké válni szerte a világon – mondta Dedák Dalma.

A szakértő szerint a homokhiány a XX. század második fele óta tartó intenzív kitermelés miatt alakulhatott ki. Az építkezéshez használt sódert főleg folyómedrekből és kavicsbányákból lehet kinyerni. Bár Magyarországon is van sivatagi homok a Homokhátságon, a Nyírségben vagy Belső-Somogyban, de ez nem alkalmas beton előállításához, mivel túl finom szemcsésre fújja a szél, ezért szilárdsága és statikai biztonsága nem megfelelő az építkezéshez.

Bár a sóder lassabban termelődik újra, mint a fa, utóbbi kitermelése is felvet környezetvédelmi aggályokat. A szakértő kifejtette, hogy a kitermelésre szánt fát külön erre a célra telepített erdőből szerzik be, amik könnyen újraültethetőek. A fakitermelésnek akkor jár túlzott környezeti kárral, hogyha túl nagy területen egyszerre ritkítják meg az állományt – zárta Dedák.

A podcast meghallgatható ezen a linken.

forrás: KlubRádió 07-05

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

MyGardenOfTrees - támogatott fajvándorlás

Következő cikk

Raklapok szállítják a német exportotStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések