FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Építsünk FÁVAL jobb világot!

Több mint egy évszázada az épített környezetünket a magas szén-dioxid-kibocsátású, energiaigényes anyagok, például a cement és az acél uralják. Ezek az anyagok az innováció új hullámának szerves részét képezték, lehetővé téve, hogy a szuperépítmények új generációja olyan magasságokba emelkedjen, amelyek korábban csak a gízai Nagy Piramisra korlátozódtak.

A felhőkarcolók és a betonból készült szuperépítmények, amelyek uralják a városközpontokat, valamint az építészeti és mérnöki iskolákat, kétségtelenül a tervezés és a mérnöki munka győzelmei. Ugyanakkor több millió tonna szén-dioxid-kibocsátást is jelentenek – egy olyan adósságot, amelyet minden évben tovább növelünk.

Az épített környezet jelenleg az Egyesült Királyságban a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40%-áért felelős – évente több millió tonna szén-dioxid-kibocsátásért. Az építészeknek, mérnököknek, urbanistáknak és mindazoknak, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a városokban éljünk és mozogjunk, nagy felelősségük van abban, hogy tudatában legyenek az éghajlatváltozás hatásainak, és azokra tekintettel tervezzenek. Az egyik legnagyobb lehetőségük van arra, hogy új jövőt alakítsanak. A faellátási lánc révén a tervezőknek van egy eszközük, amellyel ezt megtehetik.

A fenntartható faanyag-ellátási lánc egy bevált üzleti modell, amely készen áll arra, hogy támogassa az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építésre összpontosító találékonyság új hullámát. A faanyag lehetővé teszi, hogy az új – és a meglévő – épületek olyan területekké alakítsák át városainkat, amelyek bolygónkkal harmóniában, nem pedig ellenállásban működnek. Ahelyett, hogy kifosztanák a természetet, inkább hozzáadnak a természethez. amelyek a szén-dioxid megkötésének és tárolásának hatalmas hálózataként működnek, ahelyett, hogy hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátásról tennének tanúbizonyságot.

A Timber Development UK (TDUK) azért jött létre, hogy ezt az átalakulást előmozdítsa. Ez két fő célkitűzéssel kezdődik. Az ellátási lánc összekapcsolása, mivel az Egyesült Királyság legnagyobb ellátási lánc szervezete, amely a fűrészüzemtől a végfelhasználóig terjed. És a legjobb gyakorlatok élére állni azáltal, hogy tagjaink számára létrehozzuk a legnagyobb és legátfogóbb online tudásbázist a műszaki specifikációk és tervezési útmutatók terén. Most már képesek vagyunk mindkét célt teljesíteni.

Tagjaink új e-magazint kapnak, Designing Timber címmel. Új mérnöki kézikönyveket, esettanulmányokat, valamint a fa információs lapok teljes könyvtárát, tanulási modulokat és egyebeket találnak majd az új weboldalunkon, ami egy új digitális platform alapja, amely lehetővé teszi számunkra, hogy erősebb és láthatóbb szolgáltatást nyújtsunk az egész ellátási lánc számára.

Minden egyes lépés, amit most teszünk, egyetlen célt szolgál: a tervezők képessé tételét az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felgyorsítására. Gyorsan bővítjük az eszközöket, a képzést és az útmutatást, hogy támogassuk a fenntartható faellátási láncot abban, hogy nettó nulla iparágként vezető szerepet töltsön be. Ez magában foglalja az Edinburgh Napier Egyetemmel közösen kifejlesztett új könyvtárat, amely a következő hónapokban jelenik meg. Támogatjuk továbbá a New Model Institute of Technology and Engineering (NMITE) új faipari mérnöki és tervezési tanfolyamát.

Ki fogunk dolgozni egy nettó nulla ütemtervet, amely meghatározza, hogy ellátási láncunk minden tagja hogyan tud dolgozni a kibocsátás csökkentésén. A világelső felelősségteljes beszerzési politika rendszerünket továbbfejlesztjük annak biztosítása érdekében, hogy a faanyagunk csak egy pozitív jövőhöz járuljon hozzá. Ezek az intézkedések lehetővé teszik számunkra, hogy olyan rendszert hozzunk létre, amely a piaci erőket kihasználva növeli erdeinket, és megköti a szén-dioxidot.

Új szervezetünk és az általa felölelt piac már most támogatja egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású, alacsony energiafelhasználású gyártóbázis növekedését, amely képes épületeket létrehozni gyári precizitással, és jobb munkahelyeket teremteni az Egyesült Királyság egész területén. Segíthetünk teljesíteni az erdészek és a faanyagszállítók növekvő ambícióit itthon és külföldön egyaránt, hogy több erdőt termesszenek, és támogathatjuk egyetemeinket abban, hogy a faépítés és az anyagtudományok globális kiválósági központjaivá váljanak. Ezek már most szilárd alapot biztosítanak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való gyors átálláshoz.

Míg az elmúlt 100 év építészeti csodáit valószínűleg a beton, az acél és az üveg fogja meghatározni, a következő évszázadban már fából fognak készülni. Ez már most is látható a Wood Awards-on, ahol a faépítés minősége, leleményessége és ambíciója évről évre egyre magasabbra emelkedik. Idén hihetetlenül sok projektet láthatnak majd, valamint egy új rendezvénysorozatot, amely a faépítészet legjobbjait mutatja be a világnak.

Tagjaink számára ez csak a kezdet. Ahogy a szén-dioxidot is figyelembe vesszük, az építőiparban egy újabb forradalom küszöbén állunk. A faanyag központi szerepet fog játszani ebben a szép új világban. A Timber Development UK-nél eltökélt szándékunk, hogy mindenkit képessé tegyünk a világ legalacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású építőanyagának – a fának – a használatához szükséges ismeretekkel és magabiztossággal.

Legyen Ön építész, mérnök, tervező, kereskedő, fűrészüzem, vagy bármi a kettő között, célunk, hogy biztosítsuk Önnek a kapcsolatokat, a tanácsokat és az eszközöket a sikerhez. Várjuk, hogy együtt dolgozhassunk Önnel ezen az úton.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TDUK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

JYSK adomány

Következő cikk

Szociális tűzifa helyzet Szabolcsban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések