FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ErdőFórum 2022

Az ErdőFórum 2022 (Forumul Pădurilor) központi témája: Románia nemzeti erdészeti stratégiájától az új erdészeti kódexig és az erdészeti és faipari ágazatra vonatkozó koherens szakpolitikákig vezető út kidolgozásának elősegítése.

Időpont: 2022. december 14. 10.00-tól
Helyszín: Bukarest, Hotel Epoque

A FORDAQ és a ProLemn által immár hatodik alkalommal szervezett ErdőFórum rendezésének célja az új Nemzeti Erdőstratégia közpolitikákba való átültetésének módjainak meghatározása és javaslattétel, kezdve a PNRR azon kötelezettségvállalásával, hogy 2023 első félévének végéig új erdészeti kódexet dolgoz ki annak érdekében, hogy a fenntarthatóan kezelt erdőkből származó fában rejlő hatalmas potenciált a gazdasági növekedés, a vidékfejlesztés és az energiabiztonság támogatása érdekében a zöld környezetvédelmi és éghajlati célkitűzésekkel összefüggésben ki lehessen aknázni.

Háttér információk, tények, kihívások

Az erdőgazdálkodás és a faipar helyzetének összefoglaló elemzése paradox szempontokat tár fel: a növekedési potenciál óriási, de az eredményeket az ágazat fejlődését hátráltató adminisztratív és bürokratikus intézkedések hátráltatják.

- Románia erdőállományaiból a fakitermelési lehetőség mindössze 33%-át vágjuk ki évente, ami gyakorlatilag a legalacsonyabb arány Európában.
- Az IFN szerint évente 26 millió köbméter kitermeletlen fa halmozódik fel az erdőkben.
- A fapiacon jelentős hiány mutatkozik a faforrásokból, ami a lakosság tűzifával való ellátásának és a faipar nyersanyagellátásának problémáihoz vezetett.
- A faanyaghiány és a tűzifa magas ára miatt az erőforrást tűzifaként használják, beleértve az értékes ipari minőségű faanyagokat is.
- Az RNP - Romsilva által szervezett fő árveréseken a 2022-es termelésre vonatkozóan az árverési árak 250%-kal magasabbak voltak, mint a 2021-es termelésre vonatkozóan. A 2023-as termelésre szervezett első árverésen a Vâlcea Erdészeti Igazgatóságon az árverési árak átlagosan 514 lej/m3 voltak, ami háromszorosa a 2020-as áraknak. A Călărași Erdészeti Igazgatóságon az RNP - Romsilva által a referenciaárak közel háromszorosára megállapított induló árverési árak miatt gyakorlatilag semmit sem adtak el az árverésen.
- Az ipari faanyag ára Romániában legalább 40%-kal magasabb, mint az európai országok megfelelő választékának árai, ami gyengíti a faipar versenyképességét.
- A Romániába irányuló bútorimport 2022-ben meghaladja az 1 milliárd eurót, ami a 2015-2019 közötti átlaghoz képest megduplázódik, a bútoripar versenyképességi problémái miatt, amelyeket a magas romániai nyersanyagárak okoznak.
- A faiparban 2022 szeptemberében 16%-kal csökkent az ipari termelés 2021 szeptemberéhez képest, ami a nyersanyaghiánynak és a magas nyersanyagáraknak tudható be.
- A politikai döntéshozók ahelyett, hogy a romániai faforráshiányhoz vezető mesterséges szűk keresztmetszetek megszüntetésére irányuló intézkedéseket hajtottak volna végre, olyan kontraproduktív és betarthatatlan intézkedéseket fogadtak el, mint például a tűzifa árplafonról szóló rendelet.
- Az erdészeti tervezés környezeti vizsgálatáról szóló rendelettervezet valószínűleg az erdészeti tervezés több mint 50%-ánál az eljárás felülvizsgálatához vezet, ami a szűk keresztmetszetek növekedéséhez vezet.
- Romániában nagy arányban használják az erőforrást tűzifaként, alacsony energiatermeléssel.
2023 elején 180-250 millió euró értékű finanszírozási intézkedéseket indítanak a kereskedelmi célú új megújulóenergia-berendezések és az önfogyasztásra szolgáló megújulóenergia-rendszerek számára, amelyek megvalósítása évente 2 millió tonna biomassza forrásigényt eredményez.
- A biomassza megújuló energiaként való felhasználásában nagy lehetőségek rejlenek. Romániában 2 millió hektárnyi olyan terület van, amelyet sem mezőgazdasági, sem erdészeti célra nem használnak.
- A Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium a nemzeti fejlesztési tervben elindította az erdősítési intézkedést, amely 56 000 hektár erdő létrehozását finanszírozza, és 2023-ra 25 000 hektár erdőt tűzött ki célul.

A 2022-es Erdei Fórum napirendje

E kihívások és fejlemények alapján a fórum napirendje prioritásként a következő témakörökre összpontosít:

-> Alapok: az erdők állapota, az erdő- és faipar gazdasági, társadalmi és környezeti hatásai.
2030-as jövőkép: az erdészeti ágazatra vonatkozó célkitűzések. Az ágazatban rejlő lehetőségek a gazdasági növekedés támogatására és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulásra.
-> Az erdőgazdálkodási környezeti értékelési eljárás szabályozása és végrehajtása.
-> Az NRDP által finanszírozott erdősítési program végrehajtása.
Befektetési lehetőségek a biomassza alapú megújuló energia kereskedelmi vagy önfogyasztási célú felhasználásában.
-> Faanyagmérleg.
-> Az erdővédelem, a nyomon követhetőség és a fa értékének elvei funkcionális rendszerének egységes jövőképét szolgáló kiemelt tematikus területek a Nemzeti Erdőstratégia végrehajtása során, tekintettel az új erdészeti kódex kidolgozására.

A végleges napirendet és a teljes részleteket itt tesszük közzé, és minden résztvevőnek elküldjük e-mailben.

Kérjük, erősítse meg részvételét az alábbi űrlapon.
Regisztráció a 2022-es Erdei Fórumra

Az Erdők, Faipar és Zöld Gazdaság Fórumát a Román Erdészek Közössége – Fordaq szervezi a Faipari Szövetség – Prolemn és más erdészeti tudományos és szakmai szervezetek támogatásával.

A rendezvény szervezését a reprezentatív nemzeti munkaadói szervezetek is támogatják:

Belföldi Befektetők Munkaadói Szövetsége - PIAROM
Koalíció a szabad kereskedelemért és kommunikációért (CLCC)

szerk/ford: Tóth János, forrás: ProLemn 11-28

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Román erdész áramlopási ügye

Következő cikk

Román faipar segélykiáltása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések