FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Dánia legnagyobb faépülete

A Södra megállapodást írt alá az építtető LM Byg céggel, hogy mintegy 5700 m3 keresztrétegelt faanyagot (CLT) és 2300 m3 ragasztott faanyagot (glulam) szállít a dán AP Ejendomme nyugdíjalap által a koppenhágai Marmormolenbe, egy 28 000 m2-es fa irodaházba.

A Marmormolen építése folyamatban van. Az LM Byg kivitelezőként a következő építési szakasz előkészítésén dolgozik, amely a vázszerkezet felállítását jelenti. 

Az épület a vízparttól 36 méterre emelkedik, és nyolc emelet magasan a föld fölé épül. A 28 000 m2-es épület szinte teljes egészében fából fog állni, amely nem csak a ragasztott gerendából készült teherhordó vázra épül. A fa az épület számos elemében és a belső kialakításban is megtalálható lesz. 

Kenny Holm, a Södra Building System Denmark marketingmenedzsere megjegyezte: “Az LM Byggal való kezdeti együttműködés nagyszerű volt, jó kommunikációval és bizalommal. Ezért nagyon örülünk, hogy megállapodtunk, így folytathatjuk a partnerséget a Marmormolen projektet illetően.

“Úgy látjuk, hogy a fa és a bioalapú termékek a jövő építőanyagainak részét képezik. A fa szempontjából a Marmormolen egy látványos építmény, és a projekt egy ambiciózus építtetőről és vállalkozóról tanúskodik. Faanyag- és tudásszállítóként öröm számunkra, hogy segíthetünk egy ilyen projekt támogatásában.”

A projekt új feladatot kínál az LM Byg számára, mivel ez lesz az első fából készült projektjük. 

Frank Aarslew-Jensen, az LM Byg igazgatója elmondta: “A Södra az iparágban eltöltött közel 100 évével bebizonyította, hogy komoly és versenyképes faanyagszállító. A Södra számos különböző faipari megoldást kínál, mint például építőfát, CLT-t, faburkolatot, tűzzel kezelt fát és még sok mást.

“Ezen túlmenően a Södra az erdőgazdálkodáshoz is fenntartható módon viszonyul. A Södra megfelel az LM Byg igényeinek és ambícióinak az építőanyagok, valamint a fenntarthatóság tekintetében, ezért nagyon örülünk, hogy megállapodhattunk velük a marmormoleni nyersház faanyagának szállításáról.”

A Marmormolen célja továbbá a DGNB Platinum minősítés, a fenntartható építés tanúsítási rendszerének elérése. Ezt úgy érik el, hogy a Marmormolen teherhordó szerkezetében beton helyett fát használnak, és nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy hozzájáruljanak az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) több világcéljához, hogy a zöld építésre való átállás előrehaladjon. 

Ezért is volt mérföldkő a projektben, amikor az AP Ejendomme 2022 augusztusában bejelenthette, hogy a koppenhágai önkormányzat engedélyezte a 36 méter magas faépület megépítését.

Az építési engedély egyben a dán építőiparban bekövetkezett változás jele is volt, ahol eddig nem volt különösebben erős hagyománya a faépítésnek – nem olyan magasságban, mint amilyenre a Marmormolen épül -, de mostanában egyre nagyobb mértékben jönnek létre nagyméretű építmények a tömör fa anyagból. 

“Bár már látunk nagyméretű projekteket a rajzokban és a kivitelezésben, még csak az elején járunk. Arra számítunk, hogy a tömörfából, például CLT-ből és ragasztott gerendából készült épületek, mint hordozóanyagok piaca rövidesen sokkal inkább növekedni fog, különösen a nagy építmények esetében.

“A fa különösen jó vázként, mert könnyen megmunkálható, pozitív hatással van az építmény teljes ökolábnyomára, és nagy pontossággal készül. Karbantartása nem igényel különösebb erőfeszítést, ezért nincs lényeges ok arra, hogy NE a fát válasszuk anyagként, függetlenül attól, hogy az építményben látható-e vagy sem.”

szerk/ford: Tóth János, forrás: SÖDRA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Románia - erdők privatizálása?

Következő cikk

50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések