FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Gondolkodj előre – építs magasabbra!

Három német rövid híradást teszünk közzé – a teljesség igénye nélkül – a faépítéssel kapcsolatban a napokban megjelent felhívásokból. Az életciklus-értékelési tanulmányok következetesen azt mutatják, hogy a fatermékek több szén-dioxidot nyelnek el és tárolnak, mint amennyit az előállításuk során kibocsátnak, így nettó szén-dioxid-csökkentők.

A Rosenheimi Műszaki Egyetem bővíti továbbképzési programját. A “Gondolkodj előre – építs magasabbra!” mottó jegyében hamarosan új továbbképzési program indul a többszintes faépítés témakörében. Az ingyenes ajánlat a Bajorországban működő kis- és középméretű faépítő vállalatok, mérnöki és építészirodák munkatársainak szól.

A Rosenheimi Műegyetemen a CampusHolz névre keresztelt szemináriuma a többszintes faszerkezetekről alapvető ismereteket közvetít a 4. és 5. építési osztályba tartozó többszintes faszerkezetek tervezéséről és kivitelezéséről. A faépítés ökológiai potenciálja a jogszabályi keretek változásának köszönhetően a fent említett építési osztályok többszintes építményeire is kiterjeszthető. A program az építészet és a fenntarthatóság, a szerkezeti vázszerkezet és a kivitelezés, valamint a tűzvédelem témaköreire összpontosít.

Prof. Maren Kohaus, aki a továbbképzési program építészet és fenntarthatóság témaköréért felelős, szerint a fenntartható épületeket úgy kell megtervezni, megtervezni és kivitelezni, hogy azok több generáció esztétikai és műszaki követelményeinek is megfeleljenek. “Mert csak olyan épületeket lehet hosszú ideig fenntartani is, amelyeket a használók elfogadnak. Különösen a többszintes faépítészetben ezért elemi fontos, hogy az adott projekt igényeit és követelményeit az interdiszciplináris tervezőcsoportban már a korai szakaszban tisztázzuk. A tartószerkezeti tervezők, építészek és faipari kivitelezők a továbbképzés részeként más szakterületek szemszögéből is elsajátítják a faanyagspecifikus szakismereteket. Ezáltal még jobb helyzetbe kerülnek, hogy együttesen oldják meg az építőipar nagy kihívásait” – mondja Kohaus.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HolzForum, THR


Holzbau Deutschland Intézet új weboldala

A berlini székhelyű Holzbau Deutschland Institut (Német Faépítési Intézet) új honlapján az érdeklődők információkat találnak a kutatási és fejlesztési munka aktuális projektjeiről, a partnerekről, a tagokról, a Növekvő FAÉPÍTÉS Plus kezdeményezésről és az intézet hálózatáról. A felhasználóbarát felület megkönnyíti a navigációt, és lehetőséget nyújt az Intézet munkájának még jobb megismerésére.

Az 1990 óta működő Intézet tevékenységi területei jelenleg a következők: tűzvédelem, hangszigetelés, faanyagvédelem, hő- és nedvességvédelem, beltéri levegő és kibocsátások, stabilitás és szerkezeti tervezés, szabványosítás, életciklus-értékelés és erőforrás-hatékonyság.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDI


Faszerkezet és épülettervezés tanszék a TH Lübeckben

A Lübecki Műszaki Egyetem Építőmérnöki Tanszéke a 2023/24-es téli félévre a faépítészet és épülettervezés szakterületén professzori állást hirdet. A hirdetés olyan személyeknek szól, akik tudományos egyetemi végzettséggel rendelkeznek építőmérnöki szakon, faanyagszerkezet és épületszerkezet építés szakterületen. Az elvégzett projektek alapján mélyreható gyakorlati építőipari ismereteket kell igazolni a szerkezetépítés vagy a szerkezettervezés területén a faszerkezet és az épületszerkezetek építésével összefüggésben.

Az első évben ez egy adományozott professzori állás, amely az oktatás mellett szabadságot adhat a faépítéssel kapcsolatos, alkalmazással kapcsolatos kutatási és transzferprojektek kidolgozására, valamint az építőmérnöki, építészeti, épületgépészeti és várostervezési interdiszciplináris projektek megvalósítására a tanszék más kollégáival együtt. Két éven keresztül egy félállású kutatási asszisztens fogja támogatni. A pályázatokat 2023. március 3-ig kell benyújtani.

szerk/ford: Tóth János, forrás: THL

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Irodaépület fából - Londonban

Következő cikk

Sokszor zavarosak a „zöld” reklámüzenetek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések