FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR lazítást vár 7 tagállami miniszter

Az Ausztria által vezetett és Finnország, Olaszország, Lengyelország, Finnország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország által támogatott törekvések célja az erdőirtás elleni uniós rendelet (EUDR) végrehajtásának gyengítése és az uniós tagállamokra vonatkozó követelmények enyhítése. EPA-EFE/Antonio Lacerda

Ausztria és hat másik uniós tagállam arra törekszik, hogy késleltesse az új, erdőirtás elleni törvény végrehajtását a tömbön belül, és mentesítse a kistermelőket a szabályok alól – derül ki egy, az Euractiv által látott, a tagállamok között terjesztett feljegyzésből, amelyet a tömb mezőgazdasági minisztereinek keddi (március 26-i) ülése előtt juttattak el a tagállamokhoz.

“Az EUDR végrehajtása – az eredeti szándékkal ellentétben – negatívan fogja érinteni a fenntartható és kisüzemi mezőgazdasági és erdészeti gyakorlatokat az Európai Unióban, miközben a harmadik országoknak csak az EU-ba irányuló importot tiltják meg” – olvasható a szövegben.

Az Ausztria által vezetett és Finnország, Lengyelország, Olaszország, Szlovákia, Szlovénia és Svédország által támogatott törekvések célja az erdőirtás elleni uniós rendelet (EUDR) végrehajtásának gyengítése és az uniós tagállamokra vonatkozó követelmények lazítása.

Az uniós erdőirtási rendelet hatálya kiterjed a szarvasmarhára, a kakaóra, a kávéra, a pálmaolajra, a szójára, a fára és számos, az EU-n kívül és belül előállított származékos termékre, például a csokoládéra és a bőrre.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek termékeiket a blokk piacán kívánják forgalomba hozni, 2020 decembere után igazolniuk kell, hogy azok nem erdőirtásból vagy degradált földekről származnak, és ez az intézkedés a kistermelők számára 2025. június 30-ig kötelezővé válik.

Az osztrák delegáció szerint az új kötelezettségek “aránytalan adminisztratív terhet” rónak majd az európai mezőgazdasági ágazatra.

Arra is figyelmeztet, hogy a szabályok akadályozhatják az uniós ökológiai ágazat fejlődését, különösen a hagyományos szarvasmarha-tenyésztő gazdaságokat érintve, amelyek ökológiai gazdálkodásra szeretnének áttérni, mivel nagyobb legelőterületekre lenne szükségük.

“Az ilyen, az EUDR-erdő fogalommeghatározása alá tartozó területek kapcsolódó korlátozásokat fognak kiváltani, és akadályozni fogják a biológiai sokféleséget és az állatjólétet elősegítő fenntartható (alpesi) legelőgazdálkodást” – teszi hozzá a jegyzet.

A hét országot tömörítő koalíció emellett arra figyelmeztetett, hogy a fehérjenövények termesztése “drasztikusan csökkenhet” az új szabályok által teremtett bürokrácia miatt, különösen a szójabab esetében, hangsúlyozva, hogy ez az EU-n kívülről érkező import növekedéséhez vezethet.

“A követelmények ellentmondanak a fehérjenövények, különösen a szója termesztésének megerősítésére irányuló tervezett uniós fehérje-kezdeményezésnek” – áll a szövegben.

E kihívások kezelése érdekében a tagállamok azt követelik, hogy “jelentősen” hosszabbítsák meg az intézkedések végrehajtására rendelkezésre álló időszakot, és mentesítsék az új átvilágítási szabályok alól az uniós kisgazdaságokat, valamint az olyan országokban működő termelőket, ahol az erdőirtás kockázata alacsony.

“Tekintettel a bürokratikus terhek csökkentésére irányuló jelenlegi erőfeszítésekre az uniós jogszabályok egészében, fontos a meglévő tanúsítási rendszerek újraértékelése és a lehető legnagyobb mértékű egyszerűsítése” – áll a közleményben.

Nem “hivatalos” álláspont

Az EUDR-ek végrehajtásának felhígítására irányuló, az osztrák mezőgazdasági minisztérium által vezetett lépést azonban az ország környezetvédelmi minisztere, Leonore Gewessler ellenezte.

Az Euractiv által megszerzett, Virginijus Sinkevičius környezetvédelmi biztosnak címzett levélben Gewessler kijelentette, hogy a feljegyzés “nem képez hivatalos osztrák álláspontot”, mivel a környezetvédelmi minisztérium nem vett részt annak elkészítésében.

“Arra kérjük Önt, hogy maradjon a kijelölt úton, és ne fontolja meg az elfogadott rendszer célzott módosítását” – írta Gewessler.

Megjegyezte, hogy az erdőirtás és a szén-dioxid-tárolás elvesztése Ausztriát és az alpesi régiót is érinti, és a mezőgazdaság az egyik leginkább negatívan érintett ágazat, amelyet ezek a kihívások érintenek.

“Ezért a rendelet fontos szerepet játszik az éghajlatvédelemhez való hozzájárulásban is” – tette hozzá.
A bioágazat kifogásolja a lépést

Az osztrák feljegyzést Eric Gall, az európai bioszektor érdekeit védő IFOAM Organics Europe igazgatóhelyettese is bírálta, aki az Euractivnak elmondta, hogy egyik tagszervezete sem vetette fel a dokumentumban felvetett aggályokat.

“A hatóságok ürügyként használják a biogazdálkodást a környezetvédelmi jogszabályok gyengítésére (…) az érveknek nincs igazán értelme” – hangsúlyozta.

Gall kifejtette, hogy az ökológiai állattartást nem érintheti az erdőirtás elleni törvény, mivel az állomány méretének összhangban kell lennie a földterület kapacitásaival.

“Mindannyian tudjuk, hogy bizonyos mértékig csökkenteni kell az állati termékek termelését és fogyasztását is, így alapvetően ennek az érvelésnek nincs értelme” – mondta Gail.

Hasonlóképpen Nicole Polsterer, a FERN, az erdőkért és az erdei népek jogaiért az EU-ban küzdő nem kormányzati szervezet kampányfelelőse is hangsúlyozta, hogy a már jóváhagyott szabályok bármilyen módosítása aláásná az “áttörést jelentő” jogszabályt.

“A világ többi részének szóló üzenet egyértelmű lesz: Európa szívesen tesz határozott lépéseket az erdők külföldön történő pusztításának megszüntetése érdekében, de otthon nem hajlandó erre” – mondta Polsterer.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EURACTIV – 03-25

Előző cikk

EUDR - HDH is módosításokat kér

Következő cikk

Építő faanyagok hazai piaca



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések