FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Európában 2023

A leégett területek kiterjedése 2023-ban az EFFIS jelentése szerint. A sárga pontok 100 hektárig, a narancssárga 500 hektárig, a rózsaszín 1000 hektárig, a piros 5000 hektárig, a lila 5000 hektár felett. © EU, 2024 – GWIS

2023. nyári hónapjaiban meredeken nőtt a leégett területek száma, ami főként a földközi-tengeri régiót érintette. A teljes leégett terület alapján 2023. volt a negyedik legrosszabb év 2000. óta.

Az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről szóló 2023. évi előzetes jelentés szerint 2023-ban Luxemburg méretének mintegy kétszeresét kitevő terület égett le az EU-ban, ami több mint félmillió (504 002) hektárt tett ki. 2024-ben eddig már majdnem kétszerese volt a tüzek átlagos számának az év ezen időszakában, de ez nem gyakorolt jelentős hatást az égett területekre.

A jelentés a JRC által kezelt európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) adatain alapul, amely 2000 óta térképezi fel az erdőtüzeket Európában és a szomszédos régiókban.

angol nyelvű PDF, 46 oldal

A különböző típusú vegetációk 2023-ra vonatkozó elemzése azt mutatja, hogy a teljes leégett terület 37 %-át cserjék és szklerofil növényzet borította, míg 26 %-a (120 000 hektár) erdő volt.

Az erdőtüzek súlyos környezeti károkat okoztak, és az EFFIS becslése szerint mintegy 20 megatonna (Mt) szén-dioxid-kibocsátást okoztak, ami az EU-ban egy év alatt a nemzetközi légi közlekedésből származó összes kibocsátás közel egyharmadának felel meg.

A 2023-as tűzidény a szokásosnál több tűzesettel kezdődött februárban és márciusban, ami több mint 100 000 hektárnyi leégett területet eredményezett az EU-ban. Spanyolországban már márciusban és májusban is voltak nagyobb tüzek. Az erdőtüzek azonban valóban a nyári hónapokban tetőztek, amikor a tűzveszélyes körülmények kritikussá váltak a Földközi-tenger térségében.

Az év végére az EFFIS által feltérképezett leégett terület kiterjedése elérte az 504 002 hektárt, ami 2017-et (988427 ha), 2022-t (837212 ha) és 2007-et (588388 ha) követi, ami az évszázad három legrosszabb éve.

A magas tűzveszélyességi körülmények – száraz talaj, alacsony páratartalom és erős szél – megkönnyítik az erdőtüzek meggyújtását és terjedését, ami potenciálisan kritikus erdőtüzekhez vezethet, amelyeket néha megatüzeknek neveznek. Ezeknek a tüzeknek az égési intenzitása akadályozza a hagyományos légi tűzoltási technikák hatékonyságát, amelyek nem tudják irányítani őket, amíg a tűzveszélyes körülmények nem javulnak, és lehetővé nem teszik a földi tűzoltó csapatok beavatkozását.

2023-ban volt a legnagyobb tűzeset Európában az 1980-as évek óta. Augusztus 19-én lobbantak fel a lángok Alexandroupoli (Görögország) közelében, több mint 96 000 hektárnyi leégett területet eredményezett, és számos emberi áldozatot is követelt. Az ilyen típusú súlyos erdőtüzek előfordulása az éghajlatváltozás okozta nagyon magas és szélsőséges erdőtüzek veszélyével függ össze.

Vannak azonban módszerek az ilyen erdőtüzek megelőzésére, például olyan természetalapú megoldások alkalmazásával, mint a növényzet kezelése, fokozott felkészültség az erdőtüzek korai előrejelző rendszereinek használatával, valamint készen áll az uniós polgári védelmi mechanizmuson (UCPM) és az uniós országok tűzvédelmi szolgálatain keresztül rendelkezésre bocsátott hatékony tűzoltási eszközök alkalmazására. 

Globális szinten 2023-at példátlan erdőtüzek jellemezték a világ számos régiójában, különösen Kanadában, ahol a becsült leégett terület meghaladta a 18 millió hektárt (nagyjából kétszer akkora, mint Portugália).

Mit mutatnak a 2024-re vonatkozó első adatok?

2024-ben ismét olyan aszályokat és magas hőmérsékleteket jegyeznek fel a világ számos részén, amelyek kedvezhetnek az erdőtüzek meggyújtásának és terjedésének. A Kopernikusz éghajlat-változási szolgáltatása arról számolt be, hogy 2024 februárja volt a valaha mért legmelegebb. Ez a kilencedik egymást követő legmelegebb hónap. Európában számos területen észleltek erdőtüzeket, különösen az Ibériai-félsziget északi területeinek hegyvonulataiban.

Március közepére az EFFIS nagyszámú – 1227 – tűzesetet térképezett fel, amelyek száma meghaladta az évnek ebben az időszakában az EU-ban mért 645 fős átlagot, bár ezek nem gyakoroltak jelentős hatást a leégett területekre.

Háttér

Az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről szóló 2023. évi előzetes jelentés ismerteti az erdőtüzek kialakulásának feltételeit és az egész páneurópai területre gyakorolt hatásukat, különös tekintettel az EU-ban fennálló helyzetre. Ezt a jelentést az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) rendszeresen közzéteszi, hogy megkönnyítse az előző évi tűzoltási kampányra vonatkozó adatokhoz és információkhoz való hozzáférést.

Már az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről szóló éves jelentés közzététele előtt rendelkezésre áll, amely a jelenleg 40 országot tömörítő EFFIS-hálózat országainak erdőtüzekkel foglalkozó hatóságai által biztosított egyedi fejezeteket tartalmaz majd, és ez év októberében jelenik meg.

Kapcsolódó linkek

Előzetes jelentés az európai, közel-keleti és észak-afrikai erdőtüzekről (2023)

Európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS)

forrás: Európai Bizottság JRC News

Előző cikk

Faüzemű teherhajót terveztek

Következő cikk

12 ország összefogása a dél-európai erdőtüzek ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Szélessy György [78]

Szomorúan értesítjük olvasóinkat, hogy Szélessy György, az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatával kitüntetett erdésztechnikus, az FM Erdőrendezési Szolgálat egykori…