FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

LOCSOLIMPIA – az éltető sportág

Hetek óta szárazság van megint. Akár két éve, idén is történelmi méretet ölt, ahogy az egymást követő napok, egymást követő hetek után még mindig nem jön az enyhítő eső. A haszonnövények kapcsán szó esik a sajtóban a veszteségekről, de sajnos a saját fácskáinkon is tapasztaljuk, nálunk is elengedhetetlen az egyre fokozódó nyári szárazságokkal szemben ügyesen és elszántan megszerveznünk az öntözéseket.

„Ez a nyár hátralévő életed leghűvösebb nyara” – szokták használni ezt a hátborzongató jövendölést. És sajnos van ebben igazság. Ahogy azonban nemcsak mi emberek, de az általunk életre hívott fák, cserjék remélt hosszú életében is ez a mostani a legkevésbé megpróbáltató nyár. Pedig….

Változik a klíma, változnak a körülmények, nekünk embereknek is változnunk kell, ha csak egy kicsit is előre tekintünk a holnapok felé. Ahhoz, hogy városaink településeink a gyermekeink és unokáink számára is élhető, túlélhető közeget kínáljanak majd, ma kell cselekednünk, és ezeken a forró napokon kell tudnunk megszervezni azoknak a fáknak az öntözését, amelyek pár év után már saját erőből is képesek lesznek átvészelni a kritikus heteket. De most még nem!

Jelöljük ki ezentúl a nyári hétvégék lezárását, a vasárnap estéket a 10 millió Fás ültetések közös locsolásának időpontjaként. Sőt, ha nem vagy 10 millió Fás, sosem ültettél, csupán a lakóhelyed környékén ismersz fákat, növényeket, azok számára is juttathatsz enyhítő vizet. Mostantól ezen a nyáron és a következőkön is, ezeken az esteken juttassunk elegendő éltető vizet a magunk ültette és bennünket szolgáló növényeknek.

Most olimpia zajlik, az idei vasárnap esték teljenek a locsolimpia jegyében. Szó szerint életbevágó, hogy ezeken a vasárnapi versenyeken jól szerepeljünk. Mindent bele 10 millió Fások! És hajrá növények, a ti élni akarásotok is kell a közös sikerhez!

A éltető “sportesemény” megnyitója most szombaton lesz Monorerdőn!

A nemrég ültetett erdőfoltok fiatal fái szenvednek a perzselő melegben, kockázatossá vált a túlélésük. Ezért egy nagyszabású mentőakciót hirdetünk meg. Arra kérünk benneteket hogy szombaton a nap folyamán gyertek ki pár órát gazolni és mulcsozni és hozzatok magatokkal annyi vizet, amennyit csak tudtok, mi három köbös tartállyal egész nap hordani fogjuk a vizet de 4800 kis csemete várja a megváltást, a cél hogy mindegyik kapjon legalább 1 vödör vizet, az összesen majdnem 100 m3.

Komoly összefogásra van tehát szükség, segítsük a fáinkat a túlélésben, hogy ők segítsenek minket a túlélésben felnövekedvén!

A szervezett közösségi locsolások persze más napokon is lehetnek.

Ezeket az eseményeket tegyétek ki a területi 10 millió fás oldalra ha van ilyen. De mi is kitesszük az eseménynaptárba ha megírjátok nekünk a 10milliofa@10milliofa.hu email címre: Pontos helyszín, pontos kezdési időpont és a locsolandó fák számának megadásával. Az üzenet tárgyába írjátok be, hogy Locsolimpia!

És iratkozzatok fel ITT a hírleveleinkre, hogy értesüljetek az ültető és éltető eseményeinkről!

forrás: 10 millió Fa

https://actionnetwork.org/forms/10-millio-fa-kozosseg
Előző cikk

Erdőtűz - Kunadacs

Következő cikk

Casino Middelkerke - modern faszerkezettel




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version