FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Emlékkereszt a Sasbérci kilátónál

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. – a többi állami erdőgazdasággal karöltve – emlékkereszt-állítással tiszteleg a hazai rendezésű, 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt. A keresztet a bujáki Sasbérci kilátónál helyezték el, kedden ünnepélyesen fel is szentelték.

Idén hazánk rendezi az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Ennek legfőbb célja, hogy a hívekben elmélyítsék és tudatosítsák, hogy az egyház életének forrása és csúcsa az eucharisztia. Ehhez kapcsolódóan, az állami erdőgazdaságok közös kezdeményezésének résztvevőjeként a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. is emlékkereszt állításával tiszteleg a jelenleg is zajló világesemény előtt.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta: a kereszt talán a történelem legnagyobb és legfontosabb jele. István király óta elődeink e jelben születtek, éltek, véreztek s haltak meg. Hatalmas köszönettel tartozunk az ötletgazdának, a kivitelezőknek, hogy kis hazánkban emlékkereszteket állítanak az erdőgazdaságok.

– Idén végre az 52. Eucharisztikus Kongresszus házigazdája lehet nemzetünk fővárosa. Az utóbbi időben ezt a találkozót négyévente rendezték meg, akárcsak az olimpiát. Most azonban öt évvel követi az előtte lévőt, akárcsak az olimpia. A járvány egy esztendővel csúsztatta mind a két világesemény időpontját. Az olimpián fényesen megálltuk a helyünket, reméljük, a kongresszussal is így leszünk, sikert aratunk, elsősorban a lelkekben – emelte ki Skuczi Nándor.

Hozzátette: a szervezőbizottság 12 hírnököt kért fel a rendezvény mellett nagyköveti feladatok ellátására. Ők valóban olyan emberek, akik megfelelnek a kiválasztotti szerepre.

– Azt gondolom, nem véletlen a 12-es szám, hiszen az apostolok is ennyien voltak. Nagy öröm és csendes büszkeség számunkra, hogy beválogatták közéjük a salgótarjáni származású Pindroch Csabát is – mondta az elnök.

Ezt követően Dalvári Vince Gábor, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályának vezetője beszédében kiemelte: a magyar erdők évszázadok óta a lelki feltöltődés helyszínei.

– Az erdő fái, mint a templomok oszlopai, merednek az ég felé, az erdő csendjébe belépő ember a természet katedrálisában óhatatlanul közelebb érzi magát a Teremtőhöz. A szerzetesek, a remeték nem véletlenül költöztek az erdők rengetegeibe: az érintetlen természet harmóniája vezette őket a Megváltóhoz. A testi és lelki béke keresése a jelenkor emberének az életét is nagyban meghatározza. Ezért is fontos, hogy Magyarország ad otthont a katolikus emberek számára igen jelentős eseménynek, az 52. Eucharisztikus Kongresszusnak. A kereszténység és a magyarság ezer éve jár együtt az úton, így a rendezvény célkitűzései közé tartozik, hogy a keresztény vallás továbbra is összekötő kapocs legyen a magyar társadalomban. Ehhez kívánnak hozzájárulni az erdészek is a maguk eszközeivel. Az Agrárminisztérium az állami erdőgazdaságokkal karöltve 21 emlékkeresztet állít hazánk erdeiben, amelyek az összetartozásunkra, a magyarságunkra és az emberségünkre emlékeztetnek – hangsúlyozta Dalvári Vince Gábor.

Ezt követően pedig Marti József bujáki plébános, a pásztói kerület esperese megszentelte az új keresztet.

Összetartozásunkat is jelképezi

– A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. Bujáki Erdészeti Igazgatósága a Sasbérc kilátónál állította fel emlékkeresztjét. Egyrészt a település egyike Magyarország legrégebbi és folyamatosan fennálló, működő templomos helyeinek. Másrészt kultúrájukra, hitükre, hagyományaikra büszke emberek élnek Bujákon – tudtuk meg Szalay Lászlótól. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója kifejtette: a kereszt öt méter magas, kocsánytalan tölgy rönkjéből készült, ez a helyi erdőből származik. A fa kivágásában, felfűrészelésében, vésésében, a betonozásban, a talapzatállításban a bujákiak működtek közre, a festést az erdészet dolgozói végezték. A kereszt nemcsak az Eucharisztikus Kongresszus emlékét őrzi majd, hanem az összetartozás szimbóluma is egyben.

Szalay László kereszt-szentelésre írt köszöntője itt olvasható.

forrás: NOOL

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Egy a természettel -> 44 somogyi program

Következő cikk

STIHL MS 462 motorfűrész



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések