FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faházas városrész épül Helsinkiben

Helsinki északnyugati sarkában új, faházas lakóterületet alakítottak ki. 20 hektárával ez lesz a város legnagyobb új faházas lakóterülete. Több, kisebb faházas beépítés már eddig is volt Finnország fővárosában.

Honkasuoban, a kétezer lakosra tervezett területen emeletes, családi és sorházak is épültek, és épülnek ma is. A házak zömében 2-5 szintesek, és az első lakók 2016 nyarán költöztek be. Az emeletes házakban lévő lakások bérelhetők, a családi és sorházak saját tulajdonúak. A házakat színesre festik, a hagyományos északi faház alapszínekre. Honkasuo busszal és vonattal is jól megközelíthető, és két közeli városrész szolgáltatásait valamint üzleteit is használhatják az itt lakók.

A faházas területet bemutató videó

Most épül a területen ökológiai szempontokat is figyelembe vevő sorház. Finnországban is ritka az a megoldás, hogy a hét rönkház, bár sorház jellegű, mégis különálló épület. Köztük 50 milliméteres rés van, ezzel akadályozzák meg, hogy a lépéshangok és a gépészet zajai zavarják a szomszédokat. A házakat 225 milliméteres rönkökből építik, ezek nagy részét kézzel faragják.

A rönkházakat Minna Aarnio építész és Jukka Reinikainen építőmérnök házaspár tulajdonában lévő Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy építi. A cég eredetileg felújításra szakosodott, de a sorházak ötlete a klímaválságból fakadt. Minna Aarnio még 2018-ban olvasta az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület, az IPCC jelentését, hogy az üvegházhatású gázkibocsátásának milyen jelentős hányada származik az építkezésekből és az épületekből. Innen jött az ötlet, hogy energiatakarékos házakat építsenek.

A rönkház projekt során fontos cél az építés és az épület használati karbonlábnyomának csökkentése. Építőanyagnak hazai fát: erdei fenyőt és lucfenyőt választottak, mert ezek elnyelik és tárolják a szén-dioxidot. Emellett az ingatlan megújuló energiát hasznosít napelemeken és levegős hőszivattyúkon keresztül. A sorház a legjobb, A-energiaosztályú lesz.

Honkasuóban a már átadott emeletes bérházak is fából épültek

A lakások könnyű válaszfalait, kéményeit és kandallóit nedvességmegkötő agyagvakolat borítja. Az alsó és felső szint vegyszermentes aprított forgács szigetelést kap, amely a fűrészipar mellékterméke.

A városi hatóságok kezdetben úgy gondolták, hogy a rönkházakat deszkával kellett volna borítani. Ezt végül azonban elvetették, mert az rontotta volna az épület energetikai besorolását. A borítás rontotta volna a napenergia tárolását a szilárd szerkezetben.

A lakások szélességét a rönk hossza határozza meg, ami több mint nyolc méter. A tető hajlásszöge onnan adódik, hogy mi optimális a napelemek számára.

Minna Aarnio elégedett a hatóságokkal való együttműködéssel. Helsinkinek ambiciózus szén-dioxid-kibocsátási céljai vannak, és tudják, hogy a város egyedül nem fogja tudni elérni ezeket. Helsinki célja, hogy legkésőbb 2035-re szén-dioxid-semleges legyen a város, és ennek egyik módja az olyan faházas lakónegyedek építése, mint a Honkasuo.

Az épületeknek fontos a színe is, piros, sárga, zöld, narancs és szürke növényi keményítő alapú festéket használnak. (Keittomaali – többek közt rozsliszt felhasználásával főzött, régen házilag készített külső festék, az északi országokban jellegzetes színekben kapható.)

A házak 3-4 szobásak, a lakóterület 80 négyzetméter alatt lesz. A fölső szintnek csak a felét építik be, így a nappali kétszintes lesz. A leendő tulajdonosok dönthetnek úgy is, hogy beépítik teljesen a második emeletet. Ebben az esetben a lakásban két további szoba lesz, és az alapterület 100 négyzetméterre nő. Minden házhoz tartozik egy 13 négyzetméteres udvari épület. Az udvari szaunát pedig a lakók közösen használják majd.

A sorházak építése Honkasuóban 2021. május elején kezdődött, és legalább egy évig fog tartani. Az utolsó rönkök januárban érkeznek. A lakásokat mindaddig nem értékesítik, amíg az összes épület megkapja használatbavételi engedélyt.

forrás: TervLap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Finn faépítészeti díj 2021

Következő cikk

Fenyő fűrészáru - USA-Kanada vámcsatája



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések