FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német fakereskedelem bővült

Nagyobb forgalom a magasabb áraknak köszönhetően. A németországi fakereskedelem 2021-ben közel 16%-os forgalomnövekedést ért el – jelentette a Német Fakereskedelmi Szövetség (GD Holz).

A fűrészáru, a gyalult áruk és a falemezek termékcsoportok értékesítése különösen erőteljesen nőtt. Itt a növekedés minden esetben több mint 20%-os volt. A vállalatok havi összehasonlításában résztvevők túlnyomó többsége azt állítja, hogy a forgalom erőteljes növekedését a jelentős árhatások révén érték el, és csak kis mértékben az eladások mennyiségi növekedése révén. Más választékok, amelyeket nem érintettek ugyanilyen mértékben az árhatások, nagyjából az előző évi szinten vagy kissé az alatt vannak, mint például a padlóburkolatok -2%-kal.

A Wood-in-the-Garden termékek az év egészében átlagosan 2,4%-os forgalomnövekedést érnek el. A fa-nagykereskedőkön és a fa-kiskereskedőkön keresztül történő értékesítési csatornák értékesítési fejlődésében is egyértelmű különbségek mutatkoznak. A faanyag-nagykereskedelemben az értékesítés nagyon erőteljesen, 18%-kal nőtt. A faanyag-kiskereskedelem választékai, amelyeket kevésbé érint az áremelkedés, hatással vannak a kiskereskedelmi forgalom alakulására, amely 2021-ben 7%-kal csökken. A faanyag-kiskereskedelem forgalma 2020-ban erőteljesen, 20%-kal nőtt, így itt jelentős bázishatás érvényesül.

Ezzel szemben a forgalomnak a vállalatközi összehasonlítás szerinti nagyon jó alakulása nem biztosította a működési árrés egyenletesen magasabb alakulását az elmúlt évben: a résztvevők egyharmada minden esetben magasabbnak, változatlannak vagy akár csökkenőnek írja le a működési árrés alakulását. Az üzleti összehasonlításban résztvevők várakozásai a 2022 első negyedévi forgalom alakulását illetően a nagykereskedelemben óvatosan optimisták, a többség az előző évi szintre várja a forgalmat. Hasonló kép rajzolódik ki a faanyag-kiskereskedelemben, bár itt a válaszadók 20%-a alacsonyabb forgalomra számít, mint 2021 első negyedévében. A faanyag-kiskereskedelemben meghatározó jelentőségű lesz a kerti faanyag kínálat tavaszi bevezetése. A fakereskedelmi termékek értékesítési helyzetét 2022-re vonatkozóan is elvileg nagyon kedvezőnek ítélik. A beszerzési kérdések idén is fontos témát jelentenek majd az ágazat számára, csakúgy, mint a politikai keretfeltételek és az esetleges korlátozások.

A GD Holz továbbra is nagy lehetőségeket lát a faépítésben és a fából készült termékekkel történő felújítás és átalakítás irányában.

szerk: Tóth János, forrás: GDHolz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vizeletből szerves trágya

Következő cikk

Hátizsákban az erdő – pályázat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések