FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fény és sötétség az erdőben

Dániában lezárult a 2022-es “Tapasztald meg az erdőket, tapasztald meg a PEFC-t” nemzeti fotópályázat, bemutatták a nyerteseket.

A PEFC Dánia három gyönyörű győztes képet választott, amelyek a fényt és a sötétséget, a napot és az árnyékot mutatják az erdőben.

“Köszönjük mindenkinek, aki gyönyörű fotókat küldött nekünk erdei sétájáról. Nagyszerű látni a dán természetet ennyi árnyalatban. Reméljük, közelebb kerültek az erdőhöz és közelebb a PEFC-hez” – mondta Sune Enevoldsen, a PEFC dániai projektkoordinátora.

A zsűri tagja volt Palle Thomsennel, a Dán Építési Központok vezérigazgatójával és Naja Bertolt Jensennel, a dán verseny tavalyi győztesével együtt.

1. helyezett – szép fény az erdőben

A nyertesek

A PEFC Denmark versenyének győztese Sanne Rosenmay lett a “Smukt lys i skoven” (“Szép fény az erdőben”) című fotóval.

“Egy reggel, amikor még köd volt a fák között, amikor a nap első sugarai az erdő talaját érik. Ez adja a legszebb, legvarázslatosabb élményt az erdő színeiről” – magyarázta.

“A fény beesése nagyon meleg érzést ad. Amikor az ember megnézi a képet, az első benyomása az, hogy melegebb éghajlaton készült. Csak amikor elkezdjük felfedezni a képet, amire a kép meghívja az embert, akkor döbbenünk rá, hogy egy dán erdőben vagyunk” – tette hozzá Naja Bertholt Jensen, a zsűri tagja.

“Ahogy felfedezzük a fotót, apró, érdekes rejtett részletekre bukkanunk, mint például a pókhálót, amelyet a napfény ér, és az öreg, száraz páfrányokat, amelyek aranyként ragyognak”.”

2. helyezett – Zöld zöld zöld zöld

Sanne Rosenmay kapta a második helyezést is a “Grøn grøn grøn grøn” (“Zöld zöld zöld zöld”) című fotóval, amely egy késő tavaszi séta során készült.

“A kép magával ragad az erdőbe, és az ember úgy érzi, mintha ott lenne, az erdő talaján fekve, a szélben ringatózó fák koronáit nézve. Ez tiszta terápia” – magyarázza Sune Enevoldsen, a PEFC dániai munkatársa.

3. helyezett – Hová megyünk?

A harmadik helyezést Jimmy Bekkevold nyerte el a “Vart är vi på väg” (“Hová megyünk?”) című fotóval.

A gyönyörű vidéken kanyargó földutat ábrázoló fotónak különleges üzenete van, ahogy a fotós elmondta.

“Hová megyünk? Mi van a következő sarkon? Ez a kép elgondolkodtat a jövőről, sosem lehet tudni, mi vár ránk. De remélem és hiszem, hogy jobb hellyé fogjuk tenni a Földet”.

“Ez a kora tavaszi kép, amely a tél munkáját örökíti meg, jól érzékelteti az évszak végét és a hamarosan kezdődő új évet. A nedves fa és a nedves fű nagyon érzékletes benyomást kelt, ahol szinte érezni a tél eltűnésének illatát” – teszi hozzá Naja Bertholt Jensen.

A dán versenyre benevezett további fotók (57 erdei felvétel) felfedezéséhez látogasson el az Instagramra, és keresse a #tætpåskoven2022 keresőszót.

A fotópályázat

A PEFC dániai versenye egyike volt a PEFC-tagok által meghirdetett 13 nemzeti fotópályázatnak. Kérték a fotósokat és az erdők szerelmeseit, hogy küldjék be képeiket a nemzeti fotópályázatokra, ennek eredményeként 7500 fotó érkezett be a világ erdeiből!

A nemzeti versenyek legjobb fotói részt vesznek a nemzetközi versenyen. Az összesített győztest novemberben hirdetjük ki, és 2000 CHF pénzjutalomban részesül. A legjobb 12 fotó bekerül a PEFC 2023-as fotónaptárába.

szerk: Tóth János, forrás: PEFC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Vállalati siker (fa- és bútoripar) felmérés

Következő cikk

Gyenesdiás: fafaragó tábor volt augusztus 10-13. között



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések