FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Magas faárak a vázszerkezetek felé terelik a piacot

Az elmúlt év folytatódik – legalábbis ami a felfelé kúszó árakat illeti. Bár ez enyhe kifejezés, inkább hirtelen nagymértékű emelésekről beszélhetünk, amelyek lassan szokássá válnak a fa- és építőiparban. Mit lehet tenni, ha a fa 40%-kal drágul? 40%-kal kevesebbet kell felhasználni házanként.

“A faárak alakulása arra késztetett bennünket, hogy olyan megoldásokat keressünk, amelyek kompenzálják a hatalmas áremelkedést.” – mondja Mathias Kaufmann a Kaufmann GmbH ifjabbik tulajdonosa

A hossztoldott és rétegragasztott (KVH/BSH) gerendák, a táblásított többrétegű tömörfa panelek (BSP, CLT) és még sok más hasonló anyag ára az egekbe szökik, a kereslet nagy, a kínálat alig képes ezt lefedni. Ez bizonyos területeken profitot hoz, míg néhány faipari vállalkozásnak a létét veszélyezteti. Keresni kell a kiutat, ami oda vezet, hogy a faiparosok megpróbálnak kevesebb fát felhasználni. A vorarlbergi Kaufmann ács- és asztalosipari vállalkozás egyike azoknak a cégeknek, akik ezt különösen komolyan veszik. Az ausztriai Reuthe-ben lévő cég úttörője a táblásított rétegragasztott (BSP) panelek alkalmazásának, moduláris rendszerben, akár többszintes épületek esetében is. Most azonban a kihívásokra reagálva épp egy nagy projektjük van folyamatban, ezúttal vázszerkezetes rendszerben.

A Liebenau Alapítvány által üzemeltetett vorarlbergi Gaißau kolostorban idősotthon épül. Az építkezés faanyaga az alapítvány saját allgäui erdeiből származik. Az épület a régi bevált építési móddal, mégpedig előregyártott modulokból készül, ahol a modulok keret/váz szerkezettel készülnek.

Ausztriában, Reuthe településen működő Kaufmann ács- és asztalos vállalkozás sok tapasztalatot szerzett a moduláris építésben – és most a vázszerkezetű építésben is​
42 keretszerkezeti modul

„A munka a végéhez közeledik, a következő napokban előkészítjük a gaißau-i projekt 42 modulját szállításra, és a menetrend szerint útnak indítjuk őket. Csak néhány festő, vízvezeték-szerelő és más mesterember van elfoglalva az utolsó munkálatokkal.” – magyarázza Mathias Kaufmann junior tulajdonos, a cég reuthe-i nagy műhelyében.

Forrás: Lignomat Kft. a www.holzmagazin.com írása alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Pécsváradi erdész képviseli Baranya megyét

Következő cikk

Bürkle üzemavatás Debrecenben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések