FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Növekvő rakodólap-hiány

Az ukrajnai háború újabb járulékos áldozatot követelt Európában: a fából készült raklapok piacát – amelyek létfontosságúak az áruk csomagolásában, kezelésében és tárolásában.

Az Európai Raklap Szövetség szerint. (EPAL) szerint több mint 600 millió raklap és 20 millió dobozos raklap van forgalomban. Az ágazat, amely már hetek óta a Covid és az ebből fakadó ellátási lánc megszakadása által kiváltott kihívásokkal teli piaci körülmények között működik, további terheket tapasztal a fahiány, az emelkedő gyártási költségek és a gyártói kapacitások szűkössége miatt.

“Néhány hónap alatt egyetlen (új) raklap ára 7 euróról 29 euróra (7,56 dollárról 31,33 dollárra) emelkedett. A nyersanyagköltségek és különösen a fa árának emelkedése miatt egyre nehezebb megtalálni és egyre drágább a gyártásuk” – állítja a La Chaîne Logistique du Froid, a friss és fagyasztott termékek szállítására és tárolására szakosodott 120 francia vállalatot tömörítő francia kereskedelmi szövetség, amely üzleti vertikum függ ezektől a fatermékektől.

Kiemelte, hogy a logisztikai lánc különböző szereplői nem optimalizálták a raklapok használatát, és a törés, a veszteség és egyes esetekben a hosszú tárolási idő is hozzájárult a jelenlegi hiányhoz.

A szövetség vezető küldöttje, Valérie Lasserre figyelmeztetett: “Raklapok nélkül az ellátási folyamatokat nem lehet sikeresen végrehajtani. Sürgősen le kell ülni egy asztalhoz, hogy jobb egyensúlyt találjunk a kereslet és a kínálat között”.

Az évekig újrafelhasználható raklapok gyártási költségei tavaly becslések szerint 40%-kal emelkedtek, és Oroszország február végi ukrajnai inváziója tovább fokozta az inflációs nyomást. Ukrajna jelentős gyártó, és a háború előtt évente közel 15 millió raklapot exportált Európába. Most azonban a műhelyei üresen állnak, ami hiányt okoz az új termékekből.

Emellett számos nyugat-európai ország normális körülmények között raklap- és csomagolófájának akár 25%-át is Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból szerezné be, de a konfliktus és a szankciók miatt ezek a szállítások leálltak.

A dél-franciaországi székhelyű TMF Transports havonta közel 40 000 használt raklapot szállít az ország különböző pontjain található kiskereskedelmi láncoknak és e-kereskedelmi vállalkozásoknak. A növekvő hiány miatt azonban most jelentős áremelésekkel kell szembenéznie.

“Ezeknek a raklapoknak az egységára a Covid előtt 4-5 euró körül volt, de ez most 10 euróra emelkedett” – mondta Sami Belkadi, a vállalat csomagolási és raklapkövetési vezetője a TF1 TV híradójának.

Más cégek, például az Urban Palettes Recyclage is megerősíti a használt raklapok jelenlegi hiányát.

“Átlagosan valamivel több mint 100 000 raklapot hasznosítunk újra havonta. Ebben a hónapban 25%-os csökkenést tapasztaltunk a beérkező raklapok számában” – mondta Sullivan Coutant, a párizsi régió regionális igazgatója.

Franciaországban minden harmadik fából készült raklapból kettő már átesett az újrahasznosítási folyamaton, és ma már akár 14 eurós darabonkénti árat is elérhet, ami bár a korábbi szintekhez képest igen magas, de mégis az új termék árának fele.

A hiányra válaszul a Magic Pallet nevű start-up vállalkozás raklapcsere-platformot fejlesztett ki a rendelkezésre álló készletek optimalizálására.

“Megnyitjuk raklapraktárainkat a szállítmányozók előtt, és ők oda mehetnek értük, ahol szükségük van rájuk, hogy kielégítsék igényeiket” – magyarázta Wissam Mimouni, a vállalat adminisztratív és pénzügyi igazgatója, aki szerint az üzleti tevékenység egyetlen hónap alatt 50%-kal nőtt.

szerk: Tóth János, forrás: TheLoadStar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fokozódó fapiaci hatások

Következő cikk

Itt az infó, hogy mi lesz az árakkal!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések