FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Raklaphiány alakulhat ki

A FEFPEB szerint a következő hetekben jelentősen visszaeshet a fa raklapok alapanyag-ellátása, ami nehéz piaci helyzetet eredményezhet.

A fa raklapok és csomagolóanyagok gyártóit tömörítő európai szervezet (FEFPEB, Fédération Européenee des Fabricants de Palettes and Emballages en Bois) hivatalos sajtóközleményében szimpátiáját fejezte ki az ukránok felé, egyben figyelmeztetett arra, hogy a fa alapanyagok európai szállításai jelentős nyomás alá kerülhetnek.

Tavaly Ukrajna 2,7 millió köbméter (nem szárított) fenyő fűrészárut exportált, melynek igen jelentős részéből raklapokat gyártottak, főleg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Lengyelországban. Ezen felül az ukránok körülbelül 15 millió darab kész raklapot is értékesítettek külföldi piacokon, nagyrészt Európában.

A FEFPEB szerint a harcok következtében lelassuló vagy leálló gyártás és szállítások közvetlen hatással lesznek Magyarország, Olaszország és Németország piacaira, mivel ide érkezett az ukrán fa alapanyag legnagyobb része.

Gondot okoznak az orosz és fehérorosz szankciók is

Súlyosbítja a helyzetet, hogy Oroszország tavaly 4,5 millió köbméter fenyő fűrészárut (elsősorban Észtországba, Németországba és Finnországba), míg Fehéroroszország 3,1 millió köbméter fenyő fűrészárut (lucfenyő, erdei fenyő) szállított az Európai Unió országaiba, és a kereskedelmi szankciók bevezetésével ezek a mennyiségek is ki fognak esni az uniós piacokról. Vannak olyan uniós tagállamok, amelyek a raklapnak és egyéb csomagolóanyagnak használt faáruk 25%-át ebből a három kelet-európai országból szerezték be. Az alternatív források, mint Skandinávia, Németország és a balti országok csak a hiány töredékét képesek saját készleteikből fedezni.

forrás: fruitveb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lechner új tulajdonoshoz került

Következő cikk

STIHL motorfűrész csengőhang



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…