FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stirling-díj 2022

A bukmékerek favoritja lett a befutó a legjelentősebb brit épület díjazásán. A Níall McLaughlin Architects tervei alapján készült könyvtár az “olvasás temploma” címre is sikerrel pályázhatna.

Cambridge városközpontjában, a kollégium területén elhelyezkedő új könyvtár a szomszédos, 17. századi, Pepys Library műemlék épület szűk tanulótereit helyettesíti, és tovább terjeszti a kolostorból létrejött főiskola helyéből fokozatosan kialakult épületek és udvarok négyszögletes elrendezését.

Tiszteletben tartva a gazdag környező történelmi közeget, Níall McLaughlin Architects a teherhordó tégla falakat, a nyeregtetőket, az ezeket áttörő ablakokat és a tömeget megmozgató téglakéményeket úgy rakta össze, hogy egy kortárs, fenntartható dizájnelemekkel kombinálva olyan épületet hozzon létre, amely kiállja majd az idő próbáját.

A nyitottságot állítja szembe az intimitással; és ügyesen megvalósítja az építészek elképzelését a fény felé fokozatosan megnyíló, egyre magasabbra emelkedő terekről.

Elegáns téglafalú homlokzat és otthonosságot sugárzó nagy faajtók várják a látogatókat egy többszintes, fából készült, fényben fürdő belsőbe invitálva. Három szint belmagasságú előtér vezet a központi dupla belmagasságú olvasóterembe. A fapadlót és a könyvespolcokat szabályos téglakémények keretezik, meleg levegőt továbbítanak az épület szellőzésére. A négy kémény által alkotott négyzetek egy-egy  felső bevilágító ablakokkal rendelkező tornyot fognak közre. A felső összekötő átjáró az épület keleti vége mentén nyújt kilátást a főiskolára és a kertekre, valamint a folyóra.

A rácsszerkezet melegséget sugárzó terek sorát jelöli ki: széles zónák az olvasótermek és csoportos dolgozószobák számára, valamint keskeny zónák a lépcsőházak és könyvespolcok számára.

Az elrendezés egy sor tanulóteret is létrehoz az önálló tanuláshoz, kiugró ablakokba elhelyezett asztalokkal, privát fülkékben és megosztott zónákban elrejtve, lehetővé téve, hogy a tanulók igényeiktől függően félrehúzódjanak vagy társaik között legyenek.

Egy olyan kortárs modern épület jött létre, amely egyszerű, de rendkívül hatékony passzív szellőztetést és természetes világítási stratégiákat alkalmaz a használati energia minimalizálása érdekében, valamint olyan anyagokat, mint például az egyedi faszerkezet, hogy csökkentse az építési szén-dioxid-kibocsátást.

A Magdalene College új könyvtára nem a pillanatnak készült. Kifinomult, nagyvonalú, tartós építészettel egyértelművé tesz, hogy a környezetében álló épületekhez hasonlóan legalább 400 éves küldetés a kitűzött cél. A Niall McLaughlin Architects építészei a legnagyobb szakértelemmel, gondossággal és felelősséggel jutottak el az eredményhez, melyet a zsűri úgy értékelt, hogy szilárd és magabiztos, ugyanakkor tisztelettudó új srác érkezett az egyetemi blokkba.

Bár a brit fogadó irodák sokáig a  iroda közösségi központját (utolsó kép) tartották a legesélyesebbnek az idei Stirling-díjra, az utolsó napokban azonban Níall McLaughlin munkája kezdett feljönni, ő lett a kedvenc, és be is futott. Nem ez volt az első próbálkozásuk, az ír származású, Londoni székhelyű Níall McLaughlint már háromszor jelölték a nagy tekintélyú elismerésre, végül egy igazán maradandó alkotását díjazták. A Magdalene College Cambridge-ban felépült új könyvtára ugyanis a tökéletes összhangra játszik, templomra emlékeztető tömegét és belső tereit gondosan összehangolt anyaghasználat teszi időtlenné.

Képek: RIBA/Nick Kane, forrás: TervLap

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Teraszépítők találkoztak Hamburgban

Következő cikk

A biomassza projekt történelmet írt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Bődi Ferencné [86]

2024. április 15-én, méltósággal viselt, hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Bődi Ferencné Életfa Emlékplakett ezüst fokozatával…