FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Tűzifa ára Németországban is nő

Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja és az ebből fakadó súlyosbodó energiaválság következtében a tűzifa árai mindenfelé az egekbe szöktek. Az Obinál például egy köbméter vegyes keményfát jelenleg 219,99 euróért, egy köbméter tiszta bükkfát pedig 229,99 euróért árulnak online – szállítási költség nélkül.

Más barkácsáruházak hasonló árakat kínálnak online. A brennholz.de weboldal a legolcsóbb változatként 334,56 euróért kínálja a bükk tűzifa ömlesztett köbméterét szállítással együtt. A karlsruhei Hornbach barkácsáruházban július 14-én 110,00 euróba került az 25cm-esre hasogatott friss vágású bükkfa laza köbmétere.

A fapellet ára is meredeken emelkedik. A Heizpellets24.de weboldalon július 14-én egy tonna 564,64 euróba került. Június 1-jén még 403,79 euró, 2022. január 1-jén 355,90 euró, 2021. augusztus 1-jén 203,33 euró volt az árfolyam. Az előző évhez képest a fapellet ára így majdnem megháromszorozódott (+186 százalék).

fapellet árváltozása 2021 augusztusától – 2022. júliusáig

Mint arról több médium is beszámolt, a tűzifa állítólag sok kereskedőnél elfogyott, különösen az olyan nagyvárosokban, mint Berlin. Ugyanez vonatkozik a fatüzelésű kályhákra, a vészhelyzeti áramfejlesztőkre, a fotovoltaikus rendszerekre és az akkumulátortárolókra. A fatüzelésű kályhák ára állítólag egy év alatt majdnem megduplázódott.

szerk: Tóth János, forrás: HolzForum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Szerbiában magas a tűzifa ára

Következő cikk

Gerinckímélő okos szék készül



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések