FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

ProWood Klaszter – innovatív faépület fejlesztés

A Pro Wood Klaszter tagvállalatainak társulása fából készülő glamping házikót hoz létre egy európai projekt finanszírozásával. A projekt indítását tegnap jelentették be a kovásznai Sfântu Gheorghe Park Complexben.

Konkrétan a 7 vállalat mindegyike részt vesz a projektben, a finanszírozás több összetevőből áll, beleértve a termékek létrehozásában az értéklánc előmozdítását és természetesen egy innovatív termék létrehozását.

A 7 vállalat a következő: CASARBOR, KAFOR Company, OSR Zetea, Selemen Holzbau SRL, Spiral SRL, Wood Management SRL, Witz Chairs. Az egyik a faipari rész, a másik a bútoripari rész, a harmadik a kárpitos rész stb. A Pro Wood Klaszternek sikerült jelentős összeget, közel 4 millió eurót szereznie a projektre.

“A BioWoodNet projekt megvalósítása a projekt infrastrukturális beruházásain keresztül, kiegészítve a klasztertagok innovációs és animációs tevékenységével, lehetővé teszi új tevékenységek és/vagy kutatási irányok előmozdítását és fejlesztését, amelyek tudományos és gazdasági szempontból hozzájárulnak a hozzáadott érték létrehozásához” – hangsúlyozta a Pro Wood a projekt indításakor.

A BioWoodNet projekt keretében számos tevékenységet fognak végezni, nem csak a glamping lodge-ot. A klasztertagok részt vesznek hazai és külföldi vásárokon, szemináriumokon és konferenciákon, workshopokon cserélik ki a legjobb gyakorlatokat, készségelemzést végeznek a kkv-k számára, innovációs auditokat vagy akár tanfolyamokat – targoncavezetők vagy formatervezés.

“A projekt célja egy innovatív termék közös kifejlesztése. A projekt keretében beszerzett gépekkel mindketten gyártani fognak egy-egy fázist, hogy a végén egy közös termékkel rendelkezzünk, amely versenyképes az európai piacon. Valójában a mi célunk, ennek a klaszternek a célja az, hogy együttműködjünk egymással – még ha a faipari vállalatok nagyon hagyománytisztelőek is -, hogy új termékeket hozhassunk ki ide, és ne egy olcsó munkaerőt kereső külföldit. Szeretnénk együttműködni egymással, együtt tágítani a látókörünket, támogatni egymást az újításban, a teljesítményben” – mondta Kádár Rezső, a Pro Wood vezetője.

A BioWoodNet egyik eleme a gépbeszerzés, a kedvezményezett vállalatok 35%-os részvételével. A projekt keretében 66 darab felszerelést vásárolnak, többek között szőnyegező gépeket, fafestő kabinokat stb.

Végrehajtási időszak: 2022.10.21. – 2023.12.31.

Egy másik projekt, amelyet a Pro Wood jelenleg is folytat, a romániai faipari vállalatok termékeinek nemzetközivé tételére vonatkozik.

“Négy piacot javasoltunk: Egyiptom, Dél-Afrika, Kanada és Amerika. Helyi partnereinken keresztül, a vásárok, konzulátusok és különböző, minket segítő szervezetek látogatásával segítünk a romániai vállalatoknak, hogy eladhassanak ezeken a piacokon. Ez egy folyamatban lévő projekt” – tette hozzá Kádár Rezső.

szerk/ford: Tóth János, forrás: ForestMania 11-25

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdősítési program Romániában

Következő cikk

Erősödő együttműködés a FAO és Magyarország között



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések