FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kína erdő alapú ipara

A kínai erdészeti ipar teljes termelési értéke 2022-ben meghaladta a 8 billió jüant (mintegy 1,2 billió dollár) – jelentette be szombaton az Országos Erdészeti és Füvesítési Igazgatóság (NFGA). [1 billió = 1000 milliárd]

A kibocsátás elérte a 8,04 billió jüant, az olyan új iparágak, mint a fás olajnövények, az erdő alatti gazdaság, a virágok és az ökoturizmus erős növekedési lendületet mutatnak.

2022-ben Kína teljes mértékben három, évi több mint egybillió jüan termelési értékű pillérágazatnak adott teret, nevezetesen a fatermesztési célú erdőgazdálkodásnak, a fa- és bambuszfeldolgozásnak és az ökoturizmusnak, az erdei termékek kereskedelmi értéke pedig elérte a 188,3 milliárd dollárt.

Az NFGA tisztázta a kaméliaolaj fejlesztésének központi pénzügyi támogatására vonatkozó politikát, amely a földigény teljes körű biztosítását igényli a mintegy 1,4 millió hektárnyi termeléshez. (Teamag olaj, avagy kamélia olaj Japánban és Kínában az egészség és a szépség elixírjének számító szer.)

2022-ben Kína összesen mintegy 130.000 hektáron hozott létre kaméliaolaj-ültetvényt, és mintegy 260.000 hektárt alakított át kaméliaolaj-ültetvénnyé, a kaméliaolaj éves termelése pedig várhatóan meghaladja az egymillió tonnát.

Kína 2022-ben 3,83 millió hektáron végzett erdőfelújítást és 3,2 millió hektáron ún. ellenőrzött gyeptelepítést, és hét tartományi szintű régióban – Shanxi, Gansu, Belső-Mongólia, Hunan, Guangdong, Guangxi és Jiangxi – több mint 66.000 hektár új erdőt telepítettek az NFGA szerint.

2022-ben Kína 51 regionális projektet szervezett és hajtott végre az erdők és a gyepek szisztematikus javítása érdekében, és elindította az erdősítésre irányuló 20 kísérleti és demonstrációs projekt második tételét.

Emellett a tavalyi évben a tervek szerint teljes mértékben létrehozták az erdőkezelői rendszert, amely tartományi, városi, megyei és falusi szintű erdőkezelők ötszintű rendszerét alakította ki.

Országszerte minden szinten mintegy 1,2 millió erdőkezelő végzi folyamatos erőfeszítéseit az erdők és gyepterületek védelmére.

A térképre kattintva letöltheted Kína erdőgazdálkodását áttekintő (2019-es adatokat tartalmazó), 17 oldalas, angol nyelvű tanulmányt.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CGTN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fűrészüzem új tulajdonban

Következő cikk

Be az erdőbe! - Soproni Egyetem FMKK nyílt nap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések