FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Autizmussal élőket támogat a JYSK

Az autizmussal élők lakóotthonainak fenntartásához elengedhetetlen az állandó civil segítség, hiszen így tudják biztosítani a lakók biztonságos életkörülményeit és állandó felügyeletét. A karácsonyi időszakban a JYSK a vásárlói segítségével összesen 6 millió forint értékben gyűjtött adományokat a 11 lakóotthont támogató Autistic Art alapítvány számára. Nem ez az első együttműködés a két szervezet között: néhány hónapja 3,6 millió forint értékű bútorokból és lakberendezési tárgyakból álló adományokat kaptak az önálló életvitelre nem képes fiatalok.

Az Autistic Art országszerte 11 lakóotthont támogat, amelyekben összesen 300, önálló életvitelre nem képes fiatal és felnőtt él. „Ezek az otthonok azért különlegesek, mert törekszünk arra, hogy minél több szakápoló jusson egy-egy bentlakóra, így kerülve el az egyedüllétet, az unatkozást és lekötve a felhasználatlan energiákat, amelyek mások vagy önmaguk ellen irányulhatnak. Az otthonaink sajnos csak az igények egy részét fedik le, nagyon hosszúak a várólisták és épp ezért elengedhetetlen a további fennmaradásuk, amely viszont költségigényes” – magyarázza Kovács Henrietta, az Autistic Art ügyvezetője.

A lakóotthonok mindegyike civil fenntartású, folyamatos működésükhöz ugyanis nélkülözhetetlenek a támogatások az állami normatíva felett. Az otthonok legtöbbjét az érintett szülők hozták létre. Az autista lakóotthonokba a 16. életévüket betöltött fiatalok költözhetnek be. Esetükben szüleik nem lemondanak gyermekükről, hanem rábízzák az otthonokra őket, velük szoros és állandó kapcsolatot tartva fenn, így teremtve meg számukra a biztonságos jövőt

Az Autistic Art saját művészeti programot indított, amely keretében heti rendszerességgel szabadon rajzolhatnak a bentlakók. Ez egy kiváló eszköz az alapítvány számára, hogy a társadalommal nyisson párbeszédet, hiszen a nem beszélő autisták sokszor így kommunikálnak a külvilággal. Ezeket a színgazdag, művészeti értékkel is rendelkező alkotásokat az alapítvány kiállítja, aukcióra bocsátja vagy termékekre teszi, az így befolyt bevételeket pedig visszaforgatja az otthonok működésére. A fennmaradáshoz azonban hatalmas segítséget jelentenek a további, magánszemélyektől és cégektől érkező felajánlások.

Elszálló rezsi, folyamatos kellékigény

„A bentlakók non-stop felügyeletre szorulnak. Nálunk személyre szabott terápiát kapnak, kortársaikkal élnek és társaságban vannak – így nem ritka, hogy barátságok, sőt, szerelmek szövődnek itt. A lakóotthonok egyik legfontosabb törekvése, hogy kiszámíthatóságot biztosítsanak, ezért mindenkinek megvan a személyre szabott napi programja és rutinja. Ehhez kell megteremteni a feltételeket, mint például a kényelmes és biztonságos külön szobákat, a bennük lakók igényei szerint berendezve. Arra is kell gondolnunk, hogy minél kevesebb váratlan inger – villódzó fény, hirtelen jött hang, szokatlan szín, szag vagy ismeretlen arc – érje őket” – magyarázza Kovács Henrietta.

A bentlakók számára fontosak a sport- és a testet átmozgató, a fittséget biztosító eszközök, valamint a kényelmüket biztosító tárgyak. A bútorok viszont jóval hamarabb elhasználódnak, mint más otthonokban. A takaró és a párna pedig sokak számára nyugtató, a világtól való elbújást, a nyugalomba való menekülést jelenti, épp ezért volt fontos a JYSK-től az ősszel kapott eszköztámogatás. Az áruházlánc akkor 7 otthonnak, az általuk jelzett igények alapján biztosított bútorokat és lakberendezési kellékeket, összesen 3,6 millió forint értékben. Főleg ágyneműt és törülközőt kértek a bentlakóknak, de ágyak, székek és ülőgarnitúra is érkezett, amelyekkel 170 autizmussal élő mindennapjait tették komfortosabbá.

A JYSK decemberben a vásárlókat is bevonta az Autistic Art támogatására: minden eladott Wellpur Fossan párna után 500 forintot különített el az alapítvány számára. Az akció a vártnál is nagyobb sikert aratott, és összesen 6 millió forintos támogatást jelentett, így a JYSK 2022-ben közel 10 millió forinttal támogatta az autistáknak fenntartott lakóotthonokat.

„A karácsonyi támogatás vásárlóink segítségével jött létre, és köszönjük, hogy a párnák megvásárlásával ilyen sokan gondoltak az Autistic Artra. Skandináv gyökerű lakberendezési áruházláncként az otthonteremtés, a lakókörnyezet kényelme áll tevékenységük egyik fókuszában. Felelős vállalatként pedig folyamatosan keressük azokat a támogatási lehetőségeket a helyi, regionális és országos szervezetekkel, amelyekkel épp ezen törekvésükben tudjuk őket segíteni. Így találtunk rá az Autistic Art-ra, akikkel már több hónapja dolgozunk együtt, és további közös akciókat tervezünk – mondja Szimeiszter Sándor, a JYSK country directora.

A JYSK-ről

A JYSK egy skandináv gyökerű nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc, amely megkönnyíti bármely szoba vagy kert berendezését. A JYSK több mint 3200 áruháza és webshopja 48 országban nagyszerű ajánlatokkal és hozzáértő kiszolgálással várja vásárlóit bármely felületen. Az alapító Lars Larsen első boltját Dániában 1979-ben nyitotta meg. A JYSK ma már 30 ezer munkatárssal rendelkezik. A JYSK Csoport forgalma a 2021/22-es gazdasági évben 4,87 milliárd euró volt. A JYSK-nek jelenleg Magyarországon több mint 1000 munkavállalója van és 91 üzlettel rendelkezik. A JYSK Magyarországon a 2021/22-es gazdasági évben 67,6 milliárd Ft árbevételt ért el, ami 19%-os növekedést jelent.

Az Autistic Art Alapítványról

Az Autistic Art Alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül az Autistic Art Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. www.autisticart.hu

forrás: JyskPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Life Terra hírek

Következő cikk

Klímabarát épületek fábólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések