FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Építsünk FÁVAL jobb Magyarországot!

A magyar építészetről szóló törvény koncepciójának társadalmi egyeztetése kapcsán a FAGOSZ az alábbi rövid észrevételt küldte el az Építési és Közlekedési Minisztérium vezetője részére.

Lázár János miniszter
részére
Építési és Közlekedési Minisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!

Hivatkozással a Kormányzati weboldalon társadalmi egyeztetésre közzétett “A magyar építészetről szóló törvény koncepciója” dokumentumra, ennek kapcsán a FAGOSZ – Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség a következő észrevételeket teszi.

Általánosságban megállapítható, hogy a koncepció szintű dokumentum egyes fejezetei eltérő, és nem feltétlenül az adott téma súlya szerinti terjedelemben és mélységben foglalkoznak az egyes részterületek szabályozási kérdéseivel. Tekintve, hogy a készülő új törvény átfogóan, keret jelleggel szabályozza e szerteágazó szakterület-csoportot, a leendő jogszabály normaszövege csak a kapcsolódó végrehajtási rendeletekkel együtt értelmezhető és véleményezhető szakmailag teljeskörűen. Ezért törekedni kell arra, hogy a továbbiakban a törvényi és rendeleti szintű elemek párhuzamosan kerüljenek kidolgozásra és egyeztetésre, eme utóbbiak legalább koncepcionális szinten kerüljenek ismertetésre a törvényi normaszöveggel egyidőben.

Míg az elmúlt 100 év építészeti csodáit valószínűleg a beton, az acél és az üveg fogja meghatározni, a következő évszázadban már fából fognak készülni. A hazai erdő-alapú gazdaság, a magyar faipar, a magyarországi fafeldolgozó cégek üzleti érdeke a hazai erdőkben rendelkezésre álló faanyagok egyre nagyobb hányadának késztermékké alakítása, és azon termékek segítségével az alacsony szén-dioxid kibocsátású, környezetbarát fából/fával építés terjedésének elősegítése. Bízunk benne, hogy a magyar építészetről szóló új (vagy átalakított) jogszabály ezen célokat is maradéktalanon fogja szolgálni.

A joganyag részletes kimunkálásában számítunk az Építési és Közlekedési Minisztérium partneri együttműködésére.

FAGOSZ – Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség

kapcsolódó:
Magyarországi faépület számláló

2014-ben nekiláttunk összegyűjteni az utóbbi években hazánkban készült (vagy felújított) faépületeket, leginkább azokat, amelyek nem lakáscélúak.

A képre kattintva megnyílik a FATÁJ facebook fotóalbuma

Előző cikk

Tömörfa szerkezetek útmutatója

Következő cikk

32 sorfát ültettek Győrben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések