FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közösségi hulladékmentesítések

A közösség ereje mindig nagyon erős. Főleg, ha jó célt szolgál! A NaTúra alapító túravezetője, Menyházi Regina rendszeresen szervez és vezet túrákat többek között Nógrád község környékén és a Nyugat-Cserhátban is, és szomorú tapasztalata, hogy a természetben igen sok az „ott felejtett” szemét. Ezt szeretné önkéntesek bevonásával két helyszínen felszámolni.

A közösségi hulladékmentesítés kapcsán Menyházi Regina a FATÁJ segítségét, támogatást kérte.

“Jómagam a Magyar Természetjáró Szövetség által minősített túravezetőként tevékenykedem és nem titkolt célom természeti értékeink megóvása. Rendszeresen szervezek és vezetek túrákat többek között Nógrád község környékén és a Nyugat-Cserhátban is, és sajnos azt tapasztaltam, hogy a természetben igen sok az „ott felejtett” szemét.

Nos, ezt szeretném önkéntesek bevonásával felszámolni. A fentiekben jelzett két időpontra tervezett hulladékmentesítések kapcsán az érintett települések önkormányzatai együttműködésükről biztosítottak. Az önkormányzatok az általunk összegyűjtött hulladék elszállításával és némi eszközbéli segítséggel járulnak hozzá a projekt sikerességéhez, én pedig vállaltam, hogy igyekszem minél több önkéntes, dolgos kezet verbuválni a feladathoz. Ebben a küldetésben számítok minél több segítő kézre. Hiszem, hogy sokunk számára fontosak a természeti értékeink, ezért arra buzdítom a jelentkezőket, hogy billentsünk közös erővel a természetvédelem mérlegén és teremtsük meg közösen az egyensúlyt!

Természetvédő civilként különösen fontosak számomra a hazánkban található zöld területek, így 2022 tavaszán már sikeresnek bizonyult egy ehhez hasonló hulladékmentesítő nap megszervezése a Nyugat-Cserhátban. 32 önkéntessel közel 60 m3 (!) illegálisan lerakott hulladéktól sikerült megszabadítanunk a területet. Erről az következő cikkek olvashatnak részletesebben: Közösségi hulladékmentesítés

Ha szívesen csatlakoznának a felhívásom alapján ezekhez a szemétszedési alkalmakhoz, kérem, töltsék ki a regisztrációs űrlapot az adott eseményre vonatkozóan. Hálásan köszönöm, ha mellém állnak, hiszen sok kicsi sokra megy!

Amennyiben nincs lehetőségük fizikailag részt venni a hulladékmentesítési napon, kérem segítsék toborzásomat azzal, hogy minél több, a témában érdeklődő emberhez eljuttatják ezt az információt.

Együttműködésükben bízva,
Tisztelettel: Menyházi Regina e.v.szabadúszó túravezető


Szemétszedés – Nógrád – 2023. március 18. – szombat
Nógrád, Rác-hegy

Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Ez a mostani kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Börzsöny Natura 2000 hálózat részéhez közel eső területének hulladékmentesítéséről. A Nógrád község önkormányzatával történő együttműködés keretein belül szeretnénk a sok év alatt felhalmozott, illegálisan lerakott hulladéktól tehermentesíteni a Rác-hegy környezetét. Ehhez a nem kis vállalkozáshoz LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához.

  • Időpont: 2023. március 18. (szombat), 10:00 – 14:00
  • Találkozó és eligazítás: 10:00 – Nógrád, Ráchegy dűlő
  • Utazás: egyénileg*

Amivel segíteni tudod a munkánkat

  • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
  • lapáttal, vasvillával
  • madzaggal
  • talicskával
  • erős anyagú (sittes)zsákkal

Amit biztosítunk számodra

  • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
  • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)

Szemétszedés – Szilágy-patak környezete – 2023. április 1. – szombat
Püspökszilágy és Váckisújfalu, Nyugat-Cserhát

Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Az idei második kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Nyugat-Cserhátban található, az  Országos Ökológiai Hálózat részéhez tartozó terület hulladékmentesítéséről. A Püspökszilágy és Váckisújfalu községek önkormányzataival történő együttműködés keretein belül szeretnénk a területen összegyűlt hulladéktól tehermentesíteni a Szilágy-patak környezetét Püspökszilágy és Váckisújfalu között. Ehhez pedig LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához.

Amivel segíteni tudod a munkánkat

  • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
  • lapáttal, vasvillával
  • madzaggal
  • talicskával
  • erős anyagú (sittes)zsákkal

Amit biztosítunk számodra

  • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
  • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)

forrás: NaTúra

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

OEE Szaktudás Füzetek 2.

Következő cikk

Exkluzív szobrok alkotója



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések