FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oroszországból és Fehéroroszországból az invázió befejezéséig nincs FSC-anyag

Mivel Oroszország és Fehéroroszország erdészeti ágazatát is a fegyveres invázióval hozták összefüggésbe, ezekből az országokból nem lehet FSC tanúsítvánnyal rendelkező faanyagot, vagy ellenőrzött faanyagot, faterméket forgalmazni.

Az FSC továbbra is mélyen aggódik Oroszország agresszív ukrajnai inváziója miatt, és szolidáris az erőszak minden áldozatával. Az FSC küldetése és szabványai iránti teljes elkötelezettséggel, valamint az FSC tanúsítás visszavonásának lehetséges hatásainak alapos elemzése után az FSC Nemzetközi Igazgatótanácsa megállapodott abban, hogy felfüggeszti az összes kereskedelmi tanúsítványt Oroszországban és Fehéroroszországban, és blokkolja a két országból származó tanúsított vagy ellenőrzött faanyag, fatermék beszerzését.

Ez azt jelenti, hogy Oroszországban és Fehéroroszországban minden olyan tanúsítványt felfüggesztettek, amely lehetővé teszi az FSC termékek értékesítését vagy promócióját. Ezen túlmenően a két országból származó ellenőrzött erdészeti termékek beszerzése is blokkolva van. Ez azt jelenti, hogy amint a felfüggesztés és a blokkolás hatályba lép, a fát és más erdészeti termékeket többé nem lehet FSC-tanúsítottként vagy ellenőrzöttként beszerezni Oroszországból és Fehéroroszországból, hogy azok a világ bármely pontján FSC-termékekbe kerüljenek.

Az FSC továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket hozni rendszere integritásának védelme érdekében.

“Minden gondolatunk Ukrajnával és népével van, és osztjuk a béke helyreállítására vonatkozó reményüket. Együttérzésünket fejezzük ki azokkal a fehérorosz és orosz emberekkel is, akik nem akarják ezt a háborút” – mondta Kim Carstensen, az FSC főigazgatója.

Az oroszországi erdők további védelme érdekében az FSC lehetővé teszi az oroszországi erdőgazdálkodási tanúsítványok birtokosai számára, hogy fenntartsák az FSC erdőgazdálkodási tanúsítványukat, de nem kapnak engedélyt az FSC tanúsítvánnyal rendelkező faanyag kereskedelmére vagy értékesítésére.

Carstensen kifejtette: “Fel kell lépnünk az agresszió ellen, ugyanakkor teljesítenünk kell küldetésünket, az erdők védelmét. Úgy véljük, hogy az FSC tanúsítvánnyal rendelkező és ellenőrzött anyagok teljes kereskedelmének leállítása, ugyanakkor az FSC-szabványok szerinti erdőgazdálkodás lehetőségének fenntartása mindkét igényt kielégíti”.”

További információk találhatók itt az FSC álláspontjáról Oroszország Ukrajna elleni háborújáról.

Megjegyzés: Ez a határozat az Oroszországra és Fehéroroszországra vonatkozó felülvizsgált ellenőrzött faanyagok kockázatértékelésének a mai nap folyamán történő közzétételétől (2022. március 8.) számított 30 napon belül, azaz 2022. április 8-ig lép hatályba.

Megjegyzés: Ez a döntés számos kérdést vet fel a legfontosabb szállító partnereink, a tanúsítványtulajdonosok és az érdekelt felek részéről – ezek megválaszolásán dolgozunk egy GYIK dokumentumban, amelyet hamarosan hozzáadunk ehhez az oldalhoz.

Megjegyzés: A múlt héten az ASI bejelentette, hogy az FSC alapvető munkaügyi követelményeinek való meg nem felelés és az auditokban részt vevő személyek biztonságát fenyegető kockázatok miatt megszüntette az akkreditációs területeket Fehéroroszországban. A megszüntetés alapja egy vizsgálat volt, amely még Ukrajna orosz invázióját megelőzően végeztek.

szerk: Tóth János, forrás: FSC

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

MOME - cél a karbonsemlegesség

Következő cikk

CEI-Bois / EOS – sokk várható a fatermékek értékláncában



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések