FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Irodaépület fából – Londonban

A The Office Group (TOG) több mint 250 ezer négyzetméternyi irodaház tulajdonosa és üzemeltetője 72 helyen, Angliában és Németországban. A Waugh Thistleton Architects londoni iroda által tervezett „Black and White Building” a TOG jövőbeli új épületeinek zászlóshajója.

A „legfenntarthatóbb munkaterület” szlogennel ellátott projekt mellett beruházási szempontból is komoly érvek szólnak, hangsúlyozva a fából való építkezés jelentőségét: fenntartható beszerzés, fenntartható anyagok, professzionális előregyártás és kivitelezés, kötött szén tárolása, üzemi szén-dioxid egyensúly csökkentése.

A fa és természetes anyagok innovatív felhasználásával a „Black and White Building” a legmagasabb fából készült irodaház Londonban. A fekete-fehér épület elkészítéséhez használt faanyag Közép-Európa kezelt erdeiből származik. Ezen erdők mindegyike FSC vagy PEFC szabályozás alá tartozik, ami azt jelenti, hogy minden kivágott fa helyett 3–5 fát ültetnek. A kivágás helye, módja ugyancsak szabályozott.

Az építkezéshez keresztrétegelt fát (CLT) és laminált furnér fűrészárut (LVL) használtak. Az előregyártásnak köszönhetően mindössze 14 hét alatt elkészült az irodaház. A fa hatalmas előnye az építőanyagként való hatékonysága.

Az épület 945 tonna szenet köt (ez annyi, mint egy 4059 órát repülő Boeing 747-400-as szén-dioxid kibocsátása) meg szerkezetében, amíg áll. A napelemes tető nagyban hozzájárul a minimális szén-dioxid kibocsátáshoz, valamint a fa árnyékoló bordák, amelyek az építmény központjába, „magjába” irányítják a napfényt, ezáltal csökkentve az elektromos világítás szükségességét.

forrás: faipar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A természetes ellenségek megakadályozhatják a szú kártételét

Következő cikk

Gondolkodj előre - építs magasabbra!



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések