FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Lettországi tűzifa-helyzet

A kereslet növekedése következtében Lettországban a tűzifa ára csaknem 55%-kal nőtt az elmúlt négy hónapban – derül ki a lettországi “E-silva” erdészeti aukciós rendszer által gyűjtött információkból.

Az „E-silva” aukciós informatikai rendszer számadatai azt is jelzik, hogy a tűzifa iránti túlzott kereslet egész Európában jelentkezik, a balti államoktól kezdve Nagy-Britanniáig. Úgy tűnik, hogy a tűzifa lesz az „új olaj”. A rekordmagas termelés ellenére a világpiacon az „üzemanyagként” használt pelletből kb. 10%-os hiány mutatkozik.

Az építőanyagok, ezen belül elsősorban a fémtermékek és a szigetelő anyagok – hozzáférhetőségi problémái, továbbá a növekvő szállítási költségek és az infláció miatt – ez év júniusában májushoz képest – közel 3 százalékkal csökkent a vastag fenyő rönkök kereslete és átlagára Lettországban. Ezzel szemben a júniusi tűzifa iránti kereslet ugyanakkor 8%-kal emelte a lombosfa (nem fenyő) tűzifa árát az összegyűjtött információk szerint.

A fenyő cellulózfa ára két hónap alatt 20 százalékkal nőtt, az átlagár júniusban elérte a 80 eurót köbméterenként. Másrészt a vastag fűrészrönk árának esése az építőipari tevékenység visszaesésével és a megtakarítások képződésével függ össze.

Ugyanakkor a nyírfa ára az év első felében összességében emelkedett. Európa egyik legnagyobb nyír furnér és rétegelt lemez beszállítója eddig Oroszország volt. A nyír rétegelt lemez köbméterenkénti átlagára egy euróval nőtt júniusban, a nyírfa raklap-alapanyagok átlagára is komoly dráguláson ment keresztül, a legmagasabb ponton 92-ről 110 euróra emelkedett köbméterenként, ami közel 20%-os növekedés.

A nyírfa papírfa áremelkedése ugyancsak növekszik, júniusban az átlagár 24%-kal volt magasabb. Az “E-silva” aukciós informatikai rendszer jelzi, hogy az árak további emelkedése várható, és jelenleg nem lehet megjósolni, hogy ez az áremelkedés mikor éri el tetőpontját.

Júniusban módosították a fakivágásra vonatkozó szabályokat Lettországban. Az új eljárás azt irányozza elő, hogy a kitermelhető fa átmérőit (átmérőjét) csökkentik, az erdőállományt ennek elérésekor az erdőfelújító fakivágások során a kezelési ciklus részeként kitermelik.

Ezzel párhuzamosan csökken a bürokrácia – minden hitelminősítésre egységes szabvány vonatkozik. Változásokat terveznek az erdő-helyreállítási szabályzatban is. Ez azt jelenti, hogy az erdőtulajdonosnak nagyobb felelőssége lesz az erdő helyreállításában. Csak minősített és értékes ültetési (szaporító) anyaggal lehet majd erdőt felújítani, ami a jövőben várhatóan jelentős nemzetgazdasági hasznot hoz. Növekszik az erdővagyon értéke, és az erdőgazdálkodóknak valamivel gyorsabb gazdálkodási ciklusa lesz.

Az E-silva képviselői azt is állítják, hogy ez egy lépés afelé, hogy az erdőtulajdonosok önállóan vállalhassák a felelősséget azért, hogy mit kezdjenek a tulajdonukban lévő erdővel, és növeljék a gazdálkodás hatékonyságát. A fa várhatóan továbbra is az építőipar keresett alapanyaga marad, mivel alapvetően ez az egyetlen pozitív CO2-elnyelő anyag.

Növekszik az erdőgazdálkodók érdeklődése és versenye, nemcsak a fejlesztésre fordítható fakivágások, hanem a munkaerő és az eszközök rendelkezésre állása miatt is, ami Európa-szerte az elkövetkező időszakok egyik kihívása lehet az E-silva szakértők előrejelzése szerint.

Másrészt júliusban teljesen leáll az orosz erdészeti termékek Európába irányuló exportja, és életbe lépnek az Európai Unió szankciói, korlátozva a fatermékek szállítását Oroszországból és Fehéroroszországból, amelyek Európa-szerte hosszabb ideje fontos (sok országban meghatározó) fatermék-beszállítók voltak.

Az “E-silva” egy lettországi erdészeti aukciós platform, amely az ipart egyesítő erdőértékesítési rendszerként működik, ahol fakitermelő cégek, helyi és külföldi befektetők versengenek a fakivágási jogok és erdővagyon megvásárlásának lehetőségéért. Az elmúlt hét évben a vállalat megerősítette pozícióját a lett és a külföldi ügyfelek körében. Az “E-silva” rendszert a teljes körű szolgáltatást nyújtó lett erdőgazdálkodási vállalat, a SIA “Forest Mentor Group” üzemelteti.

A “Forest Mentor Group” forgalma 2020-ban 177 510 euró volt, ami 2,5%-kal több, mint 2019-ben, míg a társaság nyeresége 0,5-szeresére csökkent és 9 363 euró volt. A Forest Mentor Group céget 2015-ben jegyezték be, alaptőkéje 3000 euró. A cég tulajdonosai Silva Shniker (90%) és Normunds Valts Stolzers (10%).

szerk: Tóth János, forrás: TV3.lv

FATÁJ megjegyzés:
Köszönetünket fejezzük ki Sarlós Ágostonnak, Magyarország Rigába delegált külgazdasági attaséjának, hogy a fenti információra felhívta a figyelmünket, a magyar fordításban közreműködött!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőtüzek Franciaországban

Következő cikk

Orosz fűrészáru-export kilátásai



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések