FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

LifeTerra első éve számokban

Arra törekszünk, hogy az embereket összefogva 500 millió fát ültessünk el Európában, kihasználva a természet saját szén-dioxid-leválasztó mechanizmusát, ezzel lehetővé tesszük a polgárok számára, hogy a faültetéseikkel sürgős lépéseket tegyenek az éghajlati válság ellen.

A LifeTerra szervezete elkészítette működése első évének összefoglaló jelentését.

A Life Terra és partnerei Európa 8 országában ültetnek fákat a 2021-es év során.
Ezek a platformon regisztrált összes fa:

Sven Kallen, a LifeTerra alapítójának bevezető gondolatai:

Amióta gyerekként Hollandiában elültettem az első fámat, lenyűgözött a növekedésük és a rugalmasságuk. Amikor szüleimmel nyaraltam Európában, később pedig diákként és szakmabeliként is mindig lenyűgöztek – és még mindig lenyűgöznek – a véget nem érő erdők és az olykor évszázados fenségesnek és bölcsnek tűnő fák. E fák némelyikét még a mi elődeink ültették, és ez a fák egyfajta fontos örökséget, ugyanakkor hatalmas felelősséget is hagynak ránk.

Most, az éghajlatváltozás fokozódó hatásai miatt a fák mindenütt szenvednek.

Az első faültetést 2008-ban szerveztem a családommal és egy csapat közeli barátommal. Azóta rendszeresen ültetek fákat különböző kollektívákkal, mind magán-, mind pedig hivatásszerűen.
Ami nagyon nyilvánvaló, hogy az emberek szeretnek fát ültetni! Nem akarják abbahagyni, elkötelezettnek érzik magukat, és mindig tudni akarják, hogy a fáik hogy vannak, hogy az erőfeszítéseiknek volt-e pozitív hatása. Miért ne szervezhetnénk ezt meg minden polgár számára? Ez volt ennek a merész projektnek a magva, amely az iskolásokkal kezdte, de végül minden európai számára lehetővé tette, hogy saját fát ültessen.

Az éghajlat(változás)i fenyegetettség ma már valós, és sok, minden korosztályból származó polgárt látunk, akik nagyon aggódnak, és azon tűnődnek, hogy vajon lehet-e és hogyan lehet ezt még orvosolni. Sok fiatal mostanában rendszeresen sztrájkol, és követeli a politikusok fellépését, akik gyakran szintén nem tudják, mit tegyenek. Ez lenne a jó megoldás? Feladjuk, vagy tudunk cselekedni?

Nemrégiben bebizonyosodott, hogy 1 billió fa (Crowther tanulmány) meg tudja javítani a bolygónkat.

Akkor miért nem kezdünk el mindannyian ültetni? Bár ez a válság nagyobb, mint bármelyikünk, én személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy közösen el tudjuk érni a szükséges változást. Ez a projekt a fenti tapasztalatok és az a meggyőződésem alapján született, hogy a pozitív cselekvés megszervezésével az emberek szívesen csatlakoznak. A projektet technológiával egészítjük ki, hogy bevonjuk az ültetőket, valamint nyomon követjük erőfeszítéseinket és teljes átláthatóságot biztosítsunk.
Európa-szerte 16 partnerből álló fantasztikus csapatunk van, amely komoly szakértelemmel, technológiai készségekkel, médiaerővel és – ami a legfontosabb – kiemelkedően erős szenvedéllyel rendelkezik a projekt sikeres végrehajtásához.

Ültessünk együtt!

A képekre (vagy ide) kattintva a LifeTerra 2021-es összefoglaló jelentése letölthető.

szerk/ford: Tóth János, forrás: LifeTerra

Előző cikk

Semmi sem stimmelt

Következő cikk

Cetelem Zöldsuli Program



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…